I regjeringens handlingsplan «Alle Inkludert!» løftes medvirkning fra barn og unge i utformingen av lokale fritidstilbud som et prioritert område.
Barn og unge har rett til å bli hørt i alle saker som angår dem, og strukturene for deres medvirkning finnes blant annet gjennom ungdomsråd i alle kommuner.
Kulturtanken lyser nå ut søkbare midler, 1 million kroner, til tiltak for medvirkning fra barn og unge i det lokale fritidstilbudet, med særlig vekt på utviklingen av kunst- og kulturtilbudet.
Midlene skal gå til å utvikle modeller for medvirkning som kan overføres til andre, og dermed bidra til at barn og unge involveres oftere og gjennom mer relevante medvirkningsmetoder.
Det er ønskelig at tiltakene legger opp til samarbeid mellom flere aktører.
Veiledende søknadssum er 200.000 – 500.000 kroner, det vil si tilskudd til om lag to til fem prosjekter.
Prosjektene som får tilsagn, vil få utbetalt midler før sommeren 2025. Sluttrapporten må leveres innen 1. mars 2026.
I 2024 fikk to prosjekter tilskudd til styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter. Les om prosjektene her.
I 2021 og 2022 fikk 28 kommuner midler fra Kulturtanken for å undersøke hvordan de kunne integrere barne- og ungdomskultur bedre i sine planprosesser. Åtte av prosjektene oppsummeres her: Metoder og modeller for å involvere barn og unge.
Retningslinjer
Søknadsfrist fredag 28. februar 2025 kl. 13:00.
Benytt Kulturtankens tilskuddsportal for å sende inn søknaden. Søknadsportalen åpner snart.
Hvem kan søke
- Frivillige organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret
- Kommuner, fylkeskommuner og kommunale/fylkeskommunale virksomheter
Enkeltpersonforetak, privatpersoner og kommersielle foretak kan ikke stå som søkere, men det kan inngås samarbeid mellom aktører med ulikt interesseformål, eksempelvis mellom profesjonelle og amatører/frivillige, eller tversektorielle samarbeid.
Mål for ordningen
- Etablere og utvikle gode modeller for medvirkning fra barn og unge i det lokale fritidstilbudet, med særlig vekt på utvikling av kunst- og kulturtilbudet. Innsikter fra prosjektet skal dokumenteres i et format som er egnet til å dele med andre.
- Stimulere til samarbeid mellom aktører som jobber med barne- og ungdomskultur.
Hva menes med modellutforming?
En modell er en strukturert og systematisk måte å arbeide på, som kan tilpasses og tas i bruk av andre. Målet er at erfaringene fra prosjektene skal kunne deles og brukes til å styrke medvirkning i andre organisasjoner, kommuner eller fylker. Dette kan innebære at samarbeidsformer, verktøy og metoder fra prosjektet dokumenteres og gjøres tilgjengelige for andre.
Hva kan tilskuddsmidler benyttes til?
Listen nedenfor gir eksempler på utgifter, men er ikke fullstendig.
- Utgifter knyttet til å involvere kommunale/fylkeskommunale ungdomsråd, eller andre organ for medvirkning fra barn og unge, i prosesser, inklusiv honorarer.
- Utgifter knyttet til å utvikle samarbeid mellom aktører på feltet for å styrke barn og unges medvirkning i det lokale fritidstilbudet.
- Kostnader til gjennomføring av medvirkningsprosesser og eventuelle aktiviteter som er et resultat av medvirkningsprosessen (møtemat, leie av lokaler, honorarer og så videre).
- Kompetanseheving for søkere og unge.
- Tilskudd kan gis til administrative kostnader, som for eksempel frikjøp av ansatte eller utgifter til lokaler. Det må imidlertid fremgå tydelig i budsjett og søknad at midlene skal dekke merkostnader knyttet til prosjektet, og ikke ordinær drift.
Hva kan tilskuddet ikke benyttes til?
- Utgifter som er uavhengige av prosjektet.
- Innkjøp/finansiering av utstyr som er forventet brukt ut over prosjektets rammer, eksempelvis datamaskiner, møbler, instrumenter, teknisk utstyr og lignende.
- Tiltak som allerede er gjennomført.
- Aktiviteter som er en del av søkers ordinære drift.
- Private, lukkede eller på andre måter ekskluderende aktiviteter.
- Premier eller gaver.
Kulturtanken vil i behandlingen av søknadene
- Prioritere søknader der det er samarbeid mellom flere aktører.
- Prioritere søknader der det er et mål å utvikle modeller som er overførbare til andre aktører.
- Vurdere kvalitet og forventet måloppnåelse i prosjektet.
- Vurdere søknadsbeløp opp mot forventet måloppnåelse og nedslagsfelt.
- Sørge for at midlene fordeles mellom ulike typer tiltak for å skape variasjon i erfaringsgrunnlaget.
Kulturtanken forventer å motta langt flere søknader enn det er midler til. Det betyr at Kulturtanken må foreta prioriteringer i vurdering av søknadene, som medfører at også søknader som vurderes som gode vil få avslag.
Rapportering
De som mottar tilskudd til prosjekter i denne søknadsrunden, skal sende inn rapport og regnskap senest 1. mars 2026.
Rapporten skal formidle innhold og resultat i prosjektet, på en måte som er egnet til deling. Hvis tilskuddet er 500 000 kroner eller høyere, skal regnskapet kontrolleres av revisor alternativt av autorisert regnskapsfører.
Mer informasjon om rapportering vil komme i tilsagnsbrevet.
Klageadgang
Får du avslag på søknaden din om midler kan du sende en skriftlig klage til post@Kulturtanken.no. Klagefristen er 3 uker fra vedtaket er mottatt.
Får du ikke medhold av Kulturtanken vil klagen din sendes over til Kultur- og likestillingsdepartementet for endelig avgjørelse.
Har du spørsmål?
Kontakt Kulturtanken på post@kulturtanken.no.
Artikler om våre søkbare ordninger
18 millioner for å styrke mangfold og medvirkning
Kultur- og likestillingsdepartementet har gitt Kulturtanken i oppdrag å følge opp to av tiltakene i regjeringens plan «Alle inkludert! Handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter 2024–2026.»
Løfter barn og unges stemmer
I arbeidet med den nye handlingsplan for deltakelse i fritidsaktiviteter for barn og unge har det vært essensielt å inkludere målgruppa.
Handlingsplan for deltakelse: Lubna Jaffery mottok innspill fra ungdommer
Ungdomsrepresentanter fra hele landet deltar i arbeidet for å styrke barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter.
Disse får tilskudd til styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter
Nordnorsk Design- og Arkitektursenter og Trøndelag fylkeskommune tildeles 500 000 kroner hver til utvikling av prosjekter.