Utlysingsteksten ble endret 10. oktober 2024, kl. 15:35.
I regjeringens handlingsplan «Alle Inkludert!» løftes medvirkning fra barn og unge i utformingen av lokale fritidstilbud som et prioritert område.
Barn og unge har rett til å bli hørt i alle saker som angår dem, og strukturene for deres medvirkning finnes blant annet gjennom ungdomsråd i alle kommuner.
Kulturtanken lyser nå ut søkbare midler, 1 million kroner, til tiltak for medvirkning fra barn og unge i det lokale fritidstilbudet, med særlig vekt på utviklingen av kunst- og kulturtilbudet.
Midlene skal gå til å utvikle modeller for medvirkning som kan overføres til andre, og dermed bidra til at barn og unge involveres oftere og gjennom mer relevante medvirkningsmetoder.
Det er ønskelig at tiltakene legger opp til samarbeid mellom flere aktører.
Aktuelle søkere til ordningen er kommuner, fylkeskommuner, frivillige organisasjoner, samt kommunale og fylkeskommunale virksomheter som kulturskoler, fritidsklubber, bibliotek, barnehager, skoler og SFO/AKS.
Veiledende søknadssum er 200.000 – 500.000 kroner, det vil si tilskudd til om lag to til fem prosjekter.
Ved eventuell videreføring av bevilgninger til medvirkningsordningen, med forbehold om Stortingets årlige budsjettvedtak, vil midler kunne lyses ut også i 2025. Tiltak som får tilsagn i 2024, vil kunne søke om tilskudd til videreutvikling.
I 2021 og 2022 fikk 28 kommuner midler fra Kulturtanken for å undersøke hvordan de kunne integrere barne- og ungdomskultur bedre i sine planprosesser. Åtte av prosjektene oppsummeres her: Metoder og modeller for å involvere barn og unge.
Retningslinjer
Søknadsfrist mandag 21. oktober 2024 kl. 12:00.
Benytt Kulturtankens tilskuddsportal for å sende inn søknaden.
Hvem kan søke:
- Frivillige organisasjoner som er registrert i Frivillighetsregisteret
- Kommuner, fylkeskommuner og kommunale/fylkeskommunale virksomheter
Enkeltpersonforetak, privatpersoner og kommersielle foretak kan ikke stå som søkere, men det kan inngås samarbeid mellom aktører med ulikt interesseformål, eksempelvis mellom profesjonelle og amatører/frivillige, eller tversektorielle samarbeid.
Mål for ordningen
- Etablere og utvikle gode modeller for medvirkning fra barn og unge i det lokale fritidstilbudet, med særlig vekt på utvikling av kunst- og kulturtilbudet, som er overførbare til andre aktører.
- Stimulere til samarbeid mellom aktører som jobber med barne- og ungdomskultur.
- Bidra til kunnskapsutvikling og erfaringsdeling. Modeller og erfaringer, konkrete planer som lages og de prosesser som leder frem til dette må dokumenteres i et format som er egnet til å deles med andre. Slik vil resultater og erfaringer komme flere til gode.
Hva kan tilskuddsmidler benyttes til?
- Utgifter knyttet til å involvere kommunale/fylkeskommunale ungdomsråd, eller andre organ for medvirkning fra barn og unge, i prosesser, inklusiv honorarer.
- Utgifter knyttet til å utvikle samarbeid mellom aktører på feltet for å styrke barn og unges medvirkning i det lokale fritidstilbudet.
- Kostnader til gjennomføring av medvirkningsprosesser og eventuelle aktiviteter som er et resultat av medvirkningsprosessen (møtemat, leie av lokaler, honorarer og så videre).
- Kompetanseheving for søkere og unge.
- Inntil 10% av søknadssummen kan gå til å dekke administrative kostnader knyttet til drift av prosjektet.
Hva kan tilskuddet ikke brukes til?
- Ordinære driftsutgifter. Med driftsutgifter menes her utgifter som er uavhengige av prosjektet, for eksempel husleie/kontorlokaler, strøm, og andre gjentakende utgifter.
- Innkjøp/finansiering av utstyr som er forventet brukt ut over prosjektets rammer, eksempelvis datamaskiner, møbler, instrumenter, teknisk utstyr og lignende.
- Tiltak som allerede er gjennomført.
- Aktiviteter som er en del av søkers ordinære drift.
- Private, lukkede eller på andre måter ekskluderende aktiviteter.
- Premier eller gaver.
Kulturtanken vil i behandlingen av søknadene
- Prioritere søknader der det er samarbeid mellom flere aktører.
- Prioritere søknader der det er et mål å utvikle modeller som er overførbare til andre aktører.
- Vurdere kvalitet og forventet måloppnåelse i prosjektet.
- Vurdere søknadsbeløp opp mot forventet måloppnåelse og nedslagsfelt.
- Sørge for at midlene fordeles mellom ulike typer tiltak for å skape variasjon i erfaringsgrunnlaget.
- Sørge for at midlene fordeles med geografisk spredning.
Kulturtanken forventer å motta langt flere søknader enn det er midler til. Det betyr at Kulturtanken må foreta prioriteringer i vurdering av søknadene, som medfører at også søknader som vurderes som gode vil få avslag.
Rapportering
De som mottar tilskudd til prosjekter i denne søknadsrunden, skal senest 31. desember 2025 sende inn rapport og regnskap.
Rapporten skal formidle innhold og resultat i prosjektet, på en måte som er egnet til deling. Tilskudd over kr 400 000 skal revideres av statsautorisert revisor eller registrert revisor.
Mer informasjon om rapportering vil komme i tilsagnsbrevet.
Klageadgang
Vedtak om tilskudd er å regne som et enkeltvedtak, jf. Forvaltningsloven (fvl) § 2 første ledd. Enkeltvedtak kan påklages, jf. fvl § 28 første ledd.
Klagefristen er 3 uker fra vedtaket er mottatt, jf. fvl. § 29 første ledd. Klageinstans er Kultur- og likestillingsdepartementet, jf. fvl § 28 annet ledd. Klagen framsettes for Kulturtanken, jf. fvl § 32 første ledd.
For øvrig gjelder forvaltningslovens saksbehandlingsregler for enkeltvedtak og regler om klage.
Har du spørsmål?
Kontakt Kulturtanken på post@kulturtanken.no.
Artikler om Krafttak for mangfold og inkludering
18 millioner for å styrke mangfold og medvirkning
Kultur- og likestillingsdepartementet har gitt Kulturtanken i oppdrag å følge opp to av tiltakene i regjeringens plan «Alle inkludert! Handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter 2024–2026.»
Løfter barn og unges stemmer
I arbeidet med den nye handlingsplan for deltakelse i fritidsaktiviteter for barn og unge har det vært essensielt å inkludere målgruppa.
Handlingsplan for deltakelse: Lubna Jaffery mottok innspill fra ungdommer
Ungdomsrepresentanter fra hele landet deltar i arbeidet for å styrke barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter.