Skip to main content
En kvinne og en mann i vikingklær sitter foran noen store trefigurer som forestiller vikinger. De smiler og forteller til en gruppe elever som sitter på gulvet med ryggen til kameraet

Kulturarv i DKS

Kulturarv er det moderne menneskets opprinnelsesmyte. Hvis vi er flere som deler en historie, og åpner den for andres historier, får vi et inkluderende perspektiv.

Produksjonen "Ildens magi" ble vist for 5.-7. klassinger på Stiklestad under SPOR 2021. Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken

Alle mennesker har en kulturarv, med sin personlige kombinasjon av kultur, erfaringer og historie. Vi er dermed alle med på å definere hva som skal være fremtidens kulturarv. Det handler om de store spørsmålene i livet, dilemmaene og mulighetene – som gjør at vi kan speile oss i fortidens personer.

Kulturarv i DKS rommer mange fagområder og emner. Det omfatter eksempelvis fortellerkunst, tradisjonshåndverk og kulturminner, industriarv og minoriteters arv. Immateriell og materiell kulturarv er sidestilt i DKS-sammenheng. 

Temaene favner over både det vi er stolte av, som vi ønsker å ta vare på – i tillegg til den historien vi skjemmes over, men som like fullt fortjener en plass for debatt og kritikk. Kulturarv i DKS er dermed et rom for den store samtalen om historieskriving og -utvalg.

For utøvere

Du kan melde inn ditt forslag på denkulturelleskolesekken.no. Påmelding til neste skoleår åpner 1. august, og fristen for å melde inn forslag er 1. oktober. Praktisk informasjon finner du her: DKS for utøvere

SPOR – arena for kulturarv i DKS

en dame peker til høyre i en kirke

SPOR er visningsarena for kulturarv i Den kulturelle skolesekken. Visningsarenaen ble avholdt for første gang i 2019, på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. I 2020 ble SPOR avholdt som webinar og i 2021 var arenaen igjen tilbake på Stiklestad. SPOR 2025 arrangeres 9. og 10. september.

DKS-LAB for tradisjonshåndverkere

I 2024 kom den første utlysingen til DKS-LAB for tradisjonshåndverkere, med mål om å utvikle nye, spennende produksjoner innen tradisjonshåndverk til Den kulturelle skolesekken. Initiativet var et samarbeid med Museene i AKershus og fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Fire utvalgte deltakere fikk i løpet av en uke på Follo museum muligheten til å utvikle sin formidlingsidé gjennom gruppediskusjoner med hverandre og med fagfolk med ulik DKS-kompetanse. Håndverkerne fikk også testet oppleggene i reelle skolesettinger.

Les om hvordan det gikk:

DKS-LAB for tradisjonshåndverk vekker nysgjerrigheten

En ny satsing vil gi flere skoleelever gode møter med tradisjonshåndverk gjennom å tilby utøvere tid, trygghet og fellesskap.

DKS-LAB for tradisjonshåndverkere 2025

I 2025 blir det avholdt to LAB'er:

  • På Follo Museum i august. Mer informasjon kommer.