Årets utlysinger til DKS-LAB for visuell kunst, arkitektur og design er åpne

Årets utlysinger til DKS-LAB for visuell kunst, arkitektur og design er åpne

Bli en del av den landsdekkende satsingen! Søknadsfristen er 14. mars.

Kunstner Elisabeth Thorsen under DKS-LAB 2024 på Nordnorsk kunstnersenter. Christopher Brautaset / Nordnorsk kunstnersenter

DKS-LAB er faglige utviklingsplattformer for formidling av visuell kunst og arrangeres for femte år på rad ved visningssteder over hele landet.

LAB-ene skal gi kunstnere innen billedkunst, kunsthåndverk og fotografi, samt designere og arkitekter, mulighet til å utvikle prosjekter til Den kulturelle skolesekken (DKS) basert på sine egne praksiser.

Fra Bård Tørdals formidlingsprosjekt «Gravitas Sugit» under DKS-LAB ved Trøndelag senter for samtidskunst i 2024. Foto: Tobias Liljedahl / Trøndelag senter for samtidskunst  

Gjennom å delta i ordningen får utvalgte kunstnere muligheten til å utvikle sine prosjekter gjennom et faglig kollegium, veiledning og praktisk erfaring med testing av opplegget i skoleklasser.  Resultatet kan brukes til å levere inn programforslag til DKS-portalen, som har innmeldingsfrist 1. oktober. 

DKS-LAB 2025 er et samarbeid mellom 15 visningssteder , 8 fylkeskommuner og 7 kommuner, samt Kulturtanken og Sparebankstiftelsen DNB.

Utlysingene åpner 14. februar 2025, med felles søknadsfrist 14. mars.

Her finner du alle utlysingene

DKS-LAB i hele landet

Fra Hedda Hørrans «Kunst og anarki» under DKS-LAB 2024. Foto: Jon Marius Nilsson / Telemark kunstsenter

Alle visningsstedene som deltar i DKS-LAB, inngår i et nasjonalt nettverk med formål om å styrke formidling av visuell kunst for et ungt publikum.

Samarbeidet skal koordinere kompetanse for visuell kunst for barn og unge generelt, og i dette tilfellet også spesielt inn mot å jobbe som kunstner i skolene gjennom DKS. 

DKS-LAB i Kunstpodden

Hvilke muligheter er det for visuelle kunstnere i Den kulturelle skolesekken – og hva er egentlig DKS-LAB?

I 2024 kikket Kunstpodden nærmere på DKS-LAB og formidling av kunst og arkitektur til barn og unge. Hør fra kunstnerne Harald Lunde Helgesen og Caroline Ugelstad Elnæs, daglig leder for ROM for kunst og arkitektur Gjertrud Steinsvåg og Kulturtankens Kyrre Bjørkås:

Lytt til episoden

– En stor fordel med ordningen er at visningsstedene samles i et nettverk som jobber med formidlingsprosjekter som dette, og samtidig lærer av hverandre, sier Nora Krogh, som koordinerer nettverket gjennom rollen som fagansvarlig for visuell kunst i Kulturtanken.

Det skal arrangeres ti ulike LAB-er for billedkunstnere, kunsthåndverkere og fotografer, på små og mellomstore samarbeidsinstitusjoner fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. I tillegg arrangeres en egen LAB som spesialiserer seg på arkitektur og design.

– DKS-LAB kombinerer visningsstedenes kunstfaglige tyngde med veiledning i hvordan kunstnere innenfor vårt felt kan bruke sitt eget kunstnerskap som utgangspunkt for å lage gode prosjekter til Den kulturelle skolesekken, forklarer Krogh.

Sikrer trygghet og kompetanse

Fra skoletesten til kunstner Johanne Marie Aagaard Laache under DKS-LAB 2024 i regi av Bærum kunsthall. Foto: Margarida Paiva

Ordningen finansieres hovedsakelig av midler fra Kulturtanken og Sparebankstiftelsen DNB. DKS-administrasjonene i fylkene og noen kommuner bidrar også med midler og kompetanse. 

– Det har vært viktig for oss å bidra økonomisk for å sikre gode betingelser for kunstnerne. Det er ikke ønskelig at det er de som sitter med risikoen og utgiftene når det gjelder å utvikle gode prosjekter for DKS, forklarer Krogh.

Prosjektets hovedmålsetting er å skape gode rammer for kunstnere innen det visuelle feltet som vil utvikle nye formidlingsprosjekter, men som kanskje mangler erfaring med formidling til barn og unge.

«DKS-LAB er et viktig inngangspunkt til Den kulturelle skolesekken for utøvere. Jeg har selv nølt i flere år på å søke på DKS, fordi jeg mangler pedagogisk erfaring.»

Det forteller en tidligere deltakende kunstner i rapporten «Goddag, mitt navn er kunstner» fra Telemarksforsking.

Det er viktig
for oss at ordningen gir gode betingelser for kunstnerne.

Nora Krogh

Forskningsinstituttet gjennomførte en erfaringsinnhenting av arbeidet med DKS-LAB i den første prosjektperioden 2021-2023, som blant annet bygger på et bredt intervjumateriale med vertsinstitusjoner, DKS-administrasjoner og utøvere.

 «Gjennom LAB-en får man testet ut sine ideer, og får informasjon om hva som er viktig å prioritere på en DKS-turné. Det er avgjørende for å sikre kompetanse, trygghet og gledesutbytte til ferske DKS-utøvere, så vel som elevene de skal møte», poengterer kunstneren.

Årets samarbeidspartnere

Vertsinstitusjoner

Pikene på broenNordnorsk kunstnersenterBærum KunsthallOslo kunstforeningTelemark KunstsenterVestfold KunstsenterRogaland KunstsenterAgder KunstsenterKristiansand KunsthallBomuldsfabrikkenKunstgarasjenTrøndelag Senter for Samtidskunst, Møre og Romsdal kunstsenter, Unge Kunstneres Samfund og ROM for kunst og arkitektur (DKS-LAB design & arkitektur)

Regionale samarbeidspartnere

Fylkeskommuner: Agder, Møre og Romsdal, Nordland, Oslo, Rogaland, Telemark, Trøndelag, og Vestfold.

Kommuner: Arendal, Asker, Bergen, Bærum, Kristiansand, Lørenskog og Trondheim.

Årets utlysinger

DKS-LAB for visuell kunst

Et landsdekkende nettverk av faglige utviklingsplattformer for visuell kunst i Den kulturelle skolesekken.

Les mer om DKS-LAB

Utlysingene til DKS-LAB 2024 er åpne

15. februar 2024 åpner alle utlysingene til den nasjonale satsingen på visuell kunst i Den kulturelle skolesekken.

Ungdomsskoleelever følger med mens en kvinne tegner en abstrakt figur i mange farger på et stort stykke brunt papir som er teipet fast på en vegg.

Sparebankstiftelsen DNB bevilger 4 millioner til DKS-LAB

På oppdrag fra Sparebankstiftelsen DNB og Kulturtanken har Telemarksforsking utført en evaluering av DKS-LAB. Nå får ordningen tilskudd for tre nye år.

En kvinne og to ungdommer smiler, de står inne på et kjøpesenter med hver sin skriveplate i hendene.

DKS-LAB går inn i sitt tredje år

15. februar 2023 åpner utlysingene til faglige utviklingsplattformer på 15 kunstinstitusjoner over hele landet.

DKS-LAB utvides i 2022

Det landsdekkende utviklingsprogrammet for visuell kunst i DKS fortsetter med samme modell og flere nye prosjekter. 

DKS-LAB: et kollektivt løft for det visuelle kunsttilbudet til barn og unge

Et landsdekkende utviklingsprogram skal knytte kunstnere og institusjoner nærmere hverandre og styrke den visuelle kunstformidlingen for skoleelever i DKS.