5, 5 millioner til DKS for å styrke litteraturformidlingen
Den kulturelle skolesekken styrkes via Leselyststrategien.
Kultur- og likestillingsdepartementet har satt av 23,3 millioner kroner fra spillemidlene til å følge opp tiltakene i Leselyststrategien. Kulturtanken har fått i oppdrag å forvalte 8.3 millioner av disse midler, som særlig skal fremme litteraturformidling.
Fylkene og direktekommunene har mottatt til sammen 5.5 millioner av denne bevilgningen. De skal brukes til å styrke litteraturformidlingen til barn og unge gjennom flere forfatterbesøk, forestillinger, skriveverksted eller lignende via DKS-ordningen.
– Ved å styrke litteraturen i Den kulturelle skolesekken, kan det lokale arbeidet nå løftes ytterligere. Vi ser frem til å samarbeide med hele landet for å gjøre leseglede og kultur enda mer tilgjengelig for barn og unge, sier Kulturtankens direktør Matias Hilmar Iversen.
Flere satsinger
De resterende 2, 8 millioner kronene skal brukes til å utvikle nye litteraturproduksjoner spesielt tilpasset barn og unge, hvorav 1,5 millioner blir søkbare produksjons- og utviklingsmidler.
Den søkbare ordningen er fordelt på følgende formål og summer:
- Totalt 500 000 kroner er satt av til utvikling av nye litteraturproduksjoner i DKS på nynorsk, samisk og nasjonale minoritetsspråk, inkludert tegnspråk.
- Totalt 1 million kroner er satt av til produksjonsmidler til litteraturformidling for de minste, 0–6 år.
Midlene lyses ut medio februar.
I tillegg er det satt av 1 million kroner til å styrke og videreutvikle produksjonsmiljøene for litteraturformidling i DKS gjennom DKS littlab, og 300 000 kroner til styrking av Uprisen.
Sistnevnte er et samarbeid mellom DKS i alle landets fylker, Kulturtanken, Foreningen !les og Norsk litteraturfestival.