
13 prosjekter mottar til sammen 5,5 millioner kroner
Målet er at flere barn og unge kan delta i og være med å forme lokale kultur- og fritidsaktiviteter.
Som oppfølging av regjeringens handlingsplan for deltakelse «Alle inkludert!» ivaretar Kulturtanken to tilskuddsordninger: «Utviklingsmidler for mangfold i kulturlivet» og «Styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter».
Totalt 5.5 millioner kroner deles ut nå til prosjekter som skal styrke barn og unges medvirkning og øke mangfoldet i kultur- og fritidsaktiviteter.
– Økt deltakelse og inkludering er et av regjeringens aller viktigste mål. Derfor støtter vi opp under mange gode prosjekter som bidrar til at flere barn og unge blir inkludert i kulturaktiviteter over hele landet. Disse bidrar til innenforskap, og til å dele gleden ved deltakelse i korps, orkester, kor og teater på store og små steder, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Økt deltakelse og inkludering er et av regjeringens aller viktigste mål.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery
Da vårens søknadsfrist utløp 28. februar, hadde det kommet inn 141 søknader, som til sammen søkte om over 59 millioner kroner.
– At vi har mottatt over 140 søknader, viser at det både er et stort behov og et sterkt engasjement for å styrke mangfold og medvirkning i barn og unges kultur- og fritidsaktiviteter, sier Kulturtankens direktør Matias Hilmar Iversen.
I arbeidet med innstillingen ble det blant annet vektlagt å få variasjon i erfaringsgrunnlaget. Prosjektene som nå mottar tilskudd kommer fra ulike aktører, inkludert frivillige organisasjoner, kulturskoler, frivillighetssentraler, medlemsorganisasjoner i kulturfrivilligheten, kommunen og en festival.
Etter grundig vurdering mottar følgende prosjekter midler i søknadsrunden for våren 2025:
Tildelinger «Utviklingsmidler for mangfold i kulturlivet»
Totalt 4,5 millioner kroner deles ut til ni prosjekter.
Brobyggerne, Snakk for deg sjøl AS
Nettverket "Brobyggerne" består av 14 kulturpartnere, og jobber for å styrke mangfoldskompetansen og øke deltakelsen blant unge.
Målet er å gjøre kulturlivet i Tromsø mer tilgjengelig og inkluderende, med ungdommene fra "Hær e Æ!" som sentrale bidragsytere.
Kulturskolelederforum for utvikling av lokale tiltak innen mangfold og inkludering (KuL;MI), 2025 – 2026, Nes kommune, Avdeling for kultur og mangfold
KuL;Mi er et initiativ for å fremme mangfold og inkludering i kulturskolene.
Prosjektet involverer kulturskoleledere og mangfoldsledere fra fire kommuner i samarbeid med Kulturskolerådet, Norges Musikkhøgskole og Høgskolen i Innlandet.
Mangfold i frivilligsentralen, Norges Frivilligsentraler
Prosjektet fokuserer på å styrke mangfoldskompetansen blant daglige ledere, ansatte, styret og frivillige som arbeider med barn og unge i frivilligsentralene.
Det er i dag 546 frivilligsentraler i drift i Norge, fordelt på 334 kommuner, og 75 prosent av disse har aktiviteter rettet mot barn og unge.
Mitt kulturspor, TIVO
Prosjektet skal etablere faste fritidsaktiviteter for 48 ungdommer fra seks utvalgte bydeler: Gamle Oslo, Sagene, Søndre Nordstrand, Stovner, Grorud og Bjerke. Ungdommene skal selv være med på å utforme aktivitetene i samarbeid med mentorer/veiledere.
For å oppnå en helhetlig forståelse av fritidstilbudene i de utvalgte bydelene skal det gjennomføres en omfattende kartlegging gjennom intervjuer og samtaler med foreldre, ungdom og lokalsamfunn.
Musikk for alle - Et kompetanseløft for en mer mangfoldig musikkfrivillighet, Norsk musikkråd
Prosjektet skal arrangere heldagskonferanser i Norges 15 fylker over en treårsperiode i samarbeid med fylkesmusikkrådene, medlemsorganisasjoner og andre sentrale aktører på inkludering- og integreringsfeltet.
Mangfold og inkludering vil også være et prioritert tema på andre relevante årlige konferanser og fagsamlinger i regi av Norsk musikkråd. I tillegg opprettes det en ressursside på nettsiden til Norsk musikkråd og fylkesmusikkrådene hvor informasjon, kunnskap og verktøy er lett tilgjengelig. Prosjektet fikk midler gjennom samme tilskuddsordning i 2024.
Normkreativt nettverk, Jeunesses Musicales Norway
Prosjektet bygger på organisasjonens erfaringer med normkritisk pedagogikk og kompetanseheving innen mangfoldsarbeid.
I prosjektet skal det etableres et normkreativt nettverk som gir organisasjoner og kommuner verktøy for å bygge ned barrierer knyttet til kulturell identitet, sosioøkonomiske ulikheter og funksjonsvariasjoner.
Trollrock: Universell utforming vol 2, Trollrock
Prosjektet har som mål å utforme festivalen universelt, med fokus på både fysiske og psykiske aspekter. Trollrock bygger på erfaringer fra tidligere prosjekter og involverer representanter fra Norges Blindeforbund Ungdom og Norges Handikapforbund.
Målet er å skape en festival som er tilgjengelig for alle.
Visjon Vekst, Norges Musikkorps Forbund
Prosjektet har som mål å øke mangfold og inkludering i korps. En breddekoordinator skal jobbe med korps for å løse utfordringer og sikre helhetlig drift.
Prosjektet går over 12 måneder og er delt inn i fire faser med kartlegging, tiltak, evaluering og motivasjon.
KIGO Kru: Utvikling av neste generasjons kulturarbeidere, Kultur i Gamle Oslo AS
Prosjektet fokuserer på å inkludere ungdom i kulturlivet og bygge broer mellom barn, unge og kulturaktiviteter.
Ungdommene får opplæring i aktivitetsledelse, inkludering, pedagogikk og kulturformidling.
Kulturtanken har i behandlingen av søknadene:
- Prioritert tiltak som har varig effekt.
- Prioritert tiltak som fremmer erfaringsdeling, samarbeid og læringspunkter som kan overføres til andre aktører.
- Prioritert tiltak som fremmer medvirkning fra målgruppene i utforming og ledelse av tiltaket.
- Fordelt midlene mellom ulike typer tiltak for å skape variasjon i erfaringsgrunnlaget.
Tilskuddsordningen «Utviklingsmidler for mangfold i kulturlivet» retter seg mot prosjekter som bidrar til å redusere barrierer for deltakelse og som styrker mangfoldet i det frivillige kulturlivet for barn og unge.
Målet er å samle aktører som jobber med deltakelse, inkludering og kultur, bygge på pågående arbeid, bygge ny kunnskap og spre beste praksis.
Ordningen er en del av regjerings treårige krafttak for mangfold og inkludering i kulturfrivilligheten. Målet er at flere barn og unge får delta i lokale kulturaktiviteter.
Tildelinger «Styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter»
Totalt én million kroner deles ut til fire prosjekter.
Ungdom tar styring, Sola kommune
Prosjektet ønsker å øke unges innflytelse i egen organisasjon gjennom et samskapingsprosjekt der både ungdom og voksne trygges i sine roller.
Målet er en overførbar modell for ungdomsstyring, med Sola kommune som foregangseksempel. Et varig nettverk skal sikre videreføring og veiledning for nye organisasjoner.
UNGT SAMVIRKE 2025-26, Barne- og ungdomsrådet i Vestfold
Prosjektet vil involvere barn og ungdom i planlegging og politisk utvikling, med fokus på innspill til fylkets kulturplan.
Medvirkningsmodellen kan tilpasses andre fylker og kommuner, og en veileder skal utvikles for nasjonal bruk. Innsiktene lanseres på en ungdomskonferanse i 2026.
Ubok og ungdomsmedvirkning, Ubok-foreningen
Prosjektet bygger videre på egen eksisterende modell basert på ungdomsinnspill, som lar ungdom anbefale bøker til hverandre, digitalt.
Det skal gjennomføres fysiske møter for å styrke inkluderingen i alle deler av prosjektet. Ubok-redaksjonen består av fem ungdommer mellom 13 og 19 år fra ulike deler av landet. Erfaringer skal deles på en fagdag i slutten av 2025.
Medvirkende barne- og ungdomstiltak på Vega Scene, Vega Scene AS
Prosjektet vil videreutvikle og dokumentere medvirkning fra barn og unge i deres inkluderende film- og teatertilbud, herunder Voksenfri, U-kultur og Vega Ung.
Dokumentasjonen skal sikre overføringsverdi til lignende initiativer. Vega Scene samarbeider med skoler i indre Oslo øst, X-Ray ungdomskulturhus, JM-Norway og Ung Tekst (Unge Viken Teater).
Kulturtanken har i behandlingen av søknadene:
- Prioritert søknader der det er samarbeid mellom flere aktører.
- Prioritert søknader der det er et mål å utvikle modeller som er overførbare til andre aktører.
- Vurdert kvalitet og forventet måloppnåelse i prosjektet.
- Vurdert søknadsbeløp opp mot forventet måloppnåelse og nedslagsfelt.
- Fordelt midlene mellom ulike typer tiltak for å skape variasjon i erfaringsgrunnlaget.
I regjeringens handlingsplan «Alle Inkludert!» løftes medvirkning fra barn og unge i utformingen av lokale fritidstilbud som et prioritert område.
Tilskuddsordningen «Styrket medvirkning i kultur- og fritidsaktiviteter» støtter tiltak for medvirkning fra barn og unge i det lokale fritidstilbudet, med særlig vekt på utviklingen av kunst- og kulturtilbudet.
Midlene skal gå til å utvikle modeller for medvirkning som kan overføres til andre, og dermed bidra til at barn og unge involveres oftere og gjennom mer relevante medvirkningsmetoder.