Kulturtankens ungdomsråd 2024-25
Møt medlemmene av Kulturtankens ungdomsråd.
Shruti Bojedla, Ida Haugen Skulstad, June Karine Køhncke Urholt, Tea Kristine Varsi, Alette Lehne Bergli og Dilara Kara utgjør vårt nye ungdomsråd.
Ungdomsrådet er opprettet i samarbeid med Elevorganisasjonen (EO), Ungdom og Fritid (UoF) og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonar (LNU). Mandatet er å hjelpe Kulturtanken med råd innen ungdomskultur, trender og teknologi, og dessuten samarbeid mellom skole, elever og Den kulturelle skolesekken (DKS).
Shruti Bojedla
– Det at barn og unge kan føle seg representert er ekstremt viktig.
Hva håper du ungdomsrådet kan bidra med?
– Kulturell representasjon blant unge. Det at barn og unge kan føle seg representert er ekstremt viktig, og jeg tenker at ungdomsrådet kan bidra til det.
Hva er det viktigste du vil sette søkelys på?
– Jeg vil fokusere på å gjøre kunst- og kulturtilbud mer attraktive og spennende.
Hvilke utfordringer tror du unge møter når det gjelder tilgang til kunst og kultur?
– Jeg tror mange ikke har kunnskap om hvilke muligheter som finnes, eller ikke har ressurser til å delta.
Hvilke erfaringer fra din egen hverdag vil du ta med deg inn i arbeidet med rådet?
– Jeg bor på Strømmen, hvor mange ulike kulturer lever problemfritt sammen. Jeg vil ta med meg åpenheten og tryggheten som et flerkulturelt samfunn har gitt meg.
Hva betyr kunst og kultur for deg personlig?
– Kultur er en stor del av meg og min identitet. Jeg er heldig som får oppleve og vokse opp med to helt forskjellige kulturer. Det representerer hvem jeg er som person, mine verdier og min sosiale sirkel.
Ida Haugen Skulstad
– Eg har så lyst til at ungdomsrådet, i kraft av Kulturtanken, kan bidra til at medverknadsarbeidet rundt i Noreg blir betre og meir treffande på kulturfeltet.
Kva håpar du ungdomsrådet kan bidra med?
– Eg håper ungdomsrådet kan bidra til å løfte tankar og meiningar som mange unge rundt i Noreg sit med. At me kan bidra til å mellom anna å skapa eit meir spennande og gjevande DKS-tilbod. Eg håpar også at rådet kan bidra til å påverke korleis ein jobbar med ung medverknad på kulturfeltet. Skal ein få unge med i stor skala, må ein tenkje litt annleis enn tidlegare.
Kvifor ønskte du å vere med i Kulturtankens ungdomsråd?
– Nå har eg vore så heldig og fått nokre år i Kulturtanken, så i denne perioden handler det ganske mykje om å fylgje opp påbegynte prosjekt. Mellom anna er det starta eit spennande arbeid når det gjeld unge og medverknad. For meg er det også viktig å vera ei stemme for dei som kanskje ikkje føler seg så veldig kulturelle, men som likevel vil ha stor glede og nytte av eit aktivt kulturliv.
Kva er det viktigaste du ønskjer å setje fokus på i denne perioden?
– Eg har så lyst til at ungdomsrådet, i kraft av Kulturtanken, kan bidra til at medverknadsarbeidet rundt i Noreg blir betre og meir treffande på kulturfeltet. Eg håpar også at me kan bidra til å skapa ein debatt rundt korleis ein skapar eit kulturtilbod som treff fleire unge. Det trengs!
Kva utfordringar trur du unge møte når det gjeld tilgang til kunst og kultur?
– Eg trur diverre mange opplever at kunst og kultur kan vera nokså utilgjengeleg på grunn av økonomi, geografi og sosial status. Alt etter kvar du bur og kva miljø du er ein del av, trur eg det kan vera utfordrande å engasjere seg i ulike former for kultur.
Kva erfaringar frå din eigen kvardag vil du ta med deg inn i arbeidet med ungdomsrådet?
– Eg må trekka fram min erfaring med DKS-ordningen opp gjennom årene i grunnskulen. Eg må også nemna folkedans, som eg har drive med lenge. Det har gitt meg erfaring med å vera litt annleis, då ikkje så mange driv med det eller har så mykje kunnskap om det.
June Karine Køhncke Urholt
– En kjernesak for meg er å få flere jenter inn i musikkbransjen, både som instrumentalister og bak kulissene.
Hvorfor ønsket du å være med i Kulturtankens ungdomsråd?
– Jeg er veldig opptatt av å bedre kulturtilbudene for unge, og har tidligere sittet i UKBs råd. Det kuttes i støtte til mange kulturtilbud, noe som kanskje gjør det vanskeligere for unge å oppsøke og benytte seg av tilbudene.
Hva håper du ungdomsrådet kan bidra med?
– Jeg håper ungdomsrådet kan bidra til å utvikle bedre tilbud rettet mot barn og unge, og også få unge stemmer inn i utviklingen av prosjekter.
Hva er det viktigste du vil løfte fram?
– En kjernesak for meg er å få flere jenter inn i musikkbransjen, både som instrumentalister og bak kulissene.
Hvilke utfordringer tror du unge møter når det gjelder tilgang til kunst og kultur?
– Jeg tror mange ikke vet hva slags kunst- og kulturtilbud som finnes og hvor de kan finne dem. Kunst og kultur er ikke bare det man ser på et museum, en scene eller et galleri. Av og til kan det være vanskelig å vite hvor man kan finne kunst og kultur som skiller seg fra tradisjonell kunst som Rembrandt, Munch eller Mozart.
Hva betyr kunst og kultur for deg personlig?
– Kunst og kultur er en veldig stor del av hverdagen min, mest fordi jeg prøver å drive med musikk hver dag. I tillegg går jeg så ofte som mulig på ulike museer for å ta inn nye inntrykk og bli inspirert. Jeg studerer også arkeologi, hvor man lærer mye om historiske kulturelle uttrykk og hva de kan bety for ettertiden.
Tea Kristine Varsi
– Jeg håper ungdomsrådet kan bidra med å fremme det store kulturmangfoldet vi har i Norge.
Hva er det viktigste du ønsker å sette fokus på som medlem av ungdomsrådet?
– Jeg vil bidra aktivt i arbeidet og diskusjonene, slik at vi får med oss så mange ulike perspektiver som mulig.
Hva håper du rådet kan bidra med?
– Jeg håper ungdomsrådet kan bidra med å fremme det store kulturmangfoldet vi har i Norge.
Hvilke utfordringer tror du unge møter når det gjelder tilgang til kunst og kultur?
– For mange er økonomi og bosted avgjørende. Mange som bor i distriktene har lite tilgjengelige kunst- og kulturtilbud, mens andre unge ikke har råd til å dekke eventuelle kostnader.
Hvilke erfaringer fra din egen hverdag tar du med deg inn i arbeidet med rådet?
– Jeg vil ta med meg erfaringene mine fra Elevorganisasjonen for å sikre at ungdommens stemme blir hørt, og at deres tanker og erfaringer tas med i beslutninger.
Hva betyr kunst og kultur for deg personlig?
– Jeg er samisk og har hatt gode muligheter og tilbud til å lære om den samiske kulturen, enten det er innen kunst (duodji), mat eller musikk. Dette er noe jeg ønsker at alle skal ha muligheten til å oppleve – ikke bare samisk kultur, men også de ulike kulturene vi har i Norge.
Alette Lehne Bergli
– Denne generasjonen trenger en annen tilnærming.
Hvorfor ønsket du å være med i Kulturtankens ungdomsråd?
– Det er et viktig råd som kan bidra til en bedre ungdomstid for mange, og jeg tror at mine erfaringer og tanker kan bidra til å gjøre en forskjell.
Hva håper du rådet kan bidra med?
– Jeg håper at ungdomsrådet kan starte en positiv trend der flere tenker gjennom hvordan kunst- og kulturtilbudene i lokalsamfunnet kan bli mer attraktive og utvides.
Hva er det viktigste du vil løfte fram?
– Jeg vil sette fokus på at denne generasjonen trenger en annen tilnærming enn man er vant til. Vi må finne nye måter å engasjere ungdom på, slik at det å delta i kulturlivet blir sett på som noe attraktivt.
Hvilke utfordringer tror du unge møter når det gjelder tilgang til kunst og kultur?
– Jeg tror det er to hovedproblemer. Det første er at unge ofte ikke ønsker å gå utenfor komfortsonen sin og prøve noe nytt. De fleste vil ikke skille seg ut fra vennene sine for å utforske nye ting på egen hånd. Det andre er at de har tilgang til alt digitalt. De kan mye lettere utforske kunst og kultur på nettet – det er billigere, og de er garantert å finne noe som passer dem. Men dette foregår som regel hjemme, bak en skjerm.
Hvilke erfaringer fra din egen hverdag tar du med inn i arbeidet?
– Jeg kommer fra en kommune som satser mye på kunst og kultur, og jeg har en familie som alltid har vist meg viktigheten og skjønnheten i forskjellige kulturuttrykk. Jeg jobber i Elevorganisasjonen og tar med meg engasjementet mitt derfra for en bedre hverdag for ungdom.
Hva betyr kunst og kultur for deg personlig?
– Jeg har deltatt på utallige kunst- og kulturtilbud siden jeg var liten. Faren min er musiker, og stemoren min er kunstner og har tatt med seg sin kultur fra Bulgaria, noe jeg er veldig takknemlig for. Jeg har prøvd mange ulike former for kunst, men fant kjærligheten i dans. Det har vært en arena hvor jeg både har kunnet underholde andre og fått uttrykt meg. Kultur står meg nær på mange måter, og jeg håper å kunne hjelpe andre med å finne sine interesser.
Dilara Kara
– Jeg håper ungdomsrådet kan bidra til å skape flere tilgjengelige kulturtilbud for ungdom og fremme samarbeid mellom ulike kunstneriske uttrykk og ungdomsgrupper.
Hvorfor ønsket du å være med i Kulturtankens ungdomsråd?
– Jeg ønsker å kunne påvirke og bidra til utviklingen av kunst og kultur for unge. Jeg tror det er viktig å gi ungdom en stemme og mulighet til å forme tilbudene som finnes.
Hva håper du ungdomsrådet kan bidra med?
– Jeg håper rådet kan bidra til å skape flere tilgjengelige kulturtilbud for ungdom og fremme samarbeid mellom ulike kunstneriske uttrykk og ungdomsgrupper.
Hva ønsker du å sette søkelys på som medlem av ungdomsrådet?
– Det viktigste for meg er å sette fokus på inkludering og mangfold innen kunst og kultur, slik at alle unge kan føle seg representert og ha tilgang til kulturelle opplevelser.
Hvilke utfordringer tror du unge møter når det gjelder tilgang til kunst og kultur?
– Mange møter utfordringer som økonomiske barrierer, mangel på informasjon om hva som finnes, og det at tilbudene ikke alltid er tilpasset deres interesser eller behov.
Er det noen konkrete prosjekter eller initiativer du har vært særlig stolt av å bidra til som tidligere medlem av ungdomsrådet?
– Jeg var stolt av å bidra til tilskuddsordningen Inkludering i kulturliv. Det var utrolig givende å se hvordan dette bidro til å skape et mer inkluderende miljø der alle kunne delta og uttrykke seg kreativt.
Hva håper du å videreføre til nye medlemmer i rådet, basert på dine erfaringer?
– Jeg håper å videreføre verdien av samarbeid og kommunikasjon i ungdomsrådet. Det er viktig å bygge sterke relasjoner mellom medlemmene, slik at vi kan dele erfaringer og lære av hverandre.
Om Kulturtankens ungdomsråd
av Anna Thoresen Skarboe, Kulturtankens kontaktperson for rådet
– Vi er i en overgangsfase der tidligere medlemmer deler erfaringer med de nye, noe som vil bidra til bedre kontinuitet i ungdomsrådets arbeid. Det gjør det mulig å bygge videre på pågående prosjekter og å styrke de langsiktige målene for ungdomsmedvirkning i Kulturtanken.
Ungdomsrådet vil, som tidligere, spille en avgjørende rolle som bindeledd mellom Kulturtanken og ungdomskulturen. Gjennom dialog og samhandling ønsker vi å legge til rette for reell ungdomsmedvirkning. Vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra tidligere rådsmedlemmer om at de ønsker å involveres tidlig i prosessene, noe vi jobber for å få til i enda større grad.
Ungdomsrådet vil, som tidligere, spille en avgjørende rolle som bindeledd mellom Kulturtanken og ungdomskulturen.
Anna Thoresen Skarboe
Medlemmer av ungdomsrådet vil blant annet delta på store arrangementer som Kulturytring og Arendalsuka, der de sannsynligvis skal presenterer egne prosjekter og dermed bidrar til å fremme et mer inkluderende og engasjerende kulturliv.
I tillegg har medlemmer av Kulturtankens ungdomsråd tidligere deltatt i en rekke andre sammenhenger, både interne og eksterne, hvor deres perspektiver og innspill har vært betydningsfulle.
Vi ser frem til mange gode samtaler og fruktbart samarbeid i denne rådsperioden, med den verdifulle innsikten og erfaringene disse seks ungdommene bringer med seg.
Fakta om Kulturtankens ungdomsråd
Rådet er et samarbeid med Elevorganisasjonen (EO), Ungdom og Fritid (UoF) og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).
Medlemmene i rådet er valgt fra sine respektive medlemsorganisasjoner. Medlemmene representerer kun seg selv, men kan hente inn råd fra organisasjonene og nettverkene sine. Rådet har en styringsgruppe, bestående av en representant for hver av de fire partnerorganisasjonene.
Mandatet til ungdomsrådet er å bistå Kulturtanken med råd om ungdomskultur, trender og teknologi, samt samarbeid mellom skole, elever og DKS. Ungdomsrådet skal kunne gi råd til Kulturtanken om arbeidet med Den kulturelle skolesekken (DKS) på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Sakene rådet kan drøfte, skal være innenfor utdanningssektoren, kultursektoren og de ulike kunstformene i DKS.
Rådet møtes 4-6 ganger i året.
Noen av bidragene til Kulturtankens ungdomsråd
- Rapporter og Utredninger
- Bidro i arbeidet med Busk-rapporten, som del av arbeidet med Oppleve, skape, dele – den første stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur.
- Samarbeidet om rapporten Morgendagens kulturtilbud for unge, der ungdommenes behov og ønsker står sentralt.
- Arrangementer
- Deltatt på Kulturytring flere år på rad, blant annet gjennom Ung Kulturytring, hvor de har presentert egne prosjekter og holdt innlegg om viktige temaer som ungdomsmedvirkning i kulturlivet.
- Bidratt på Arendalsuka de siste årene, der de har fremmet unges synspunkter på ulike kulturpolitiske temaer og medvirkningsmuligheter.
- Prosjekter og fagsamtaler
- Deltatt i faglige diskusjoner og samtaler, som DKS-forum, hvor rådsmedlemmer har kommet med viktige innspill om Den kulturelle skolesekken.
- Har hatt en rådgivende rolle i tilskuddsordningen Inkludering i kulturliv.
Kulturtankens ungdomsråd ble etablert i 2017.