Ninjababy: En morsom film om et alvorlig tema

Ninjababy: En morsom film om et alvorlig tema

En ufrivillig graviditet og et rappkjefta, animert foster. Ninjababy handler om å gå på trynet – og om å reise seg igjen.

- Ninjababy er på en måte Rakels tvil. Han er frekk og stygg, men også søt og morsom, forteller regissør Yngvild Sve Flikke. Foto: Motlys/Arthaus

En ting var sikkert fra første stund: skulle regissør Yngvild Sve Flikke lage film av tegneserieromanen «Fallteknikk», så måtte Inga Sætre bli med på reisen.

Sætre hadde både skrevet og tegnet den prisvinnende tegneromanen, i tillegg kunne hun animere. Flikke hadde brukt animasjon som fortellergrep før, både i filmen «Kvinner i for store herreskjorter» og i ulike produksjoner for NRK. Derfor visste hun at når animasjon funker, så funker det sabla godt!

Og visst ville Sætre være med. Utgangspunktet for begge da de startet arbeidet, var at animasjonen ikke skulle være til pynt, men ha en narrativ funksjon i filmen.

–Vi bruker animasjon både for å få frem det emosjonelle og det komiske. Den viser hovedpersonen Rakels følelser og stemninger, og hennes ambivalens til graviditeten, forklarer Sætre.

Fra bok til film

Inga er ikke en forfatter som nervøst hegner om eget verk, hun skjønner det er forskjell på film og bok. Flikke roser makkerens åpenhet og nysgjerrighet på spillefilmens kvaliteter.

Fallteknikk-forside
«Ninjababy» er basert på tegneserieromanen «Fallteknikk».

– Jeg visste fra første stund at vi verken skulle eller kunne filmatisere boka slik den var, bemerker regissøren.

Noe av det første de gjorde var å endre Rakels alder. I «Fallteknikk» er Rakel 17-18 år da hun blir ufrivillig gravid.

– En av grunnene til at vi gjorde henne noen år eldre var at vi ville lage en morsom film. En gravid tenåring i krise kan fort bikke over og bli for trist. Dessuten ville vi også fortelle noe om det å klare seg selv, bli voksen, forklarer Flikke.

Hva annet endret dere?

– Alt! Jeg tror nesten alt er nytt, at ingenting er likt, svarer Sætre.

– Men jeg håper vi har klart å ta vare på bokas essens, på kjernen. For meg er det tegnet på en vellykket filmatisering av en bok, supplerer Flikke.

Kjernen i «Fallteknikk» er at selv om du går på trynet, så finnes det likevel håp.

– Det håper jeg at vi har klart å ta med oss over på film, understreker regissøren.

Jeg håper vi har klart å ta vare på bokas essens, på kjernen. For meg er det tegnet på en vellykket filmatisering av en bok.

Regissør Yngvild Sve Flikke

Animert tvil

I «Ninjababy» er Rakel 23 år. Hun er ikke en av dem som har livet på stell. Snarere tvert imot. Da hun oppdager i 6. måned at hun plutselig er veldig gravid etter en one-night stand, kommer all hennes tvil og indre konflikt ut gjennom Ninjababy, et animert foster. «Den er en fucking jævla sneaky ninjababy, som bare tror at den kan gjemme seg der inne og kose seg, og så snike seg ut ni måneder senere", utbryter Rakel på et tidspunkt.

Karakteren Ninjababy er både frekk og stygg. Men også søt og morsom.

– Se for deg en irriterende 14-åring som er frekk, men egentlig veldig sårbar. Alt Ninjababy egentlig vil er å bli elsket, forklarer Flikke.

Det tok mange runder å finne ut hvordan Ninjababy skulle se ut. Begge beskriver det som en krevende og gøy prosess. Han måtte se kul ut og ha den riktige stemmen. De fant fort ut at det verken funket med en barnestemme eller en gammel stemme med en karakter som sier ting som: «Må ikke knulle så mye rundt, vet du!»

Nader Khademi-portrett
Nader Khademi spiller en av to mulige fedre. Foto: Motlys/Arthaus

Karakteren Ninjababy var manusforfatter Johan Fastings idé. Flikke og Sætre hadde jobbet av og på med manuset i flere år da han tok over. De sender takksigelser hans vei for å ha forløst mye av det de balet med. Han «dro på litt» med alle karakterene og ga filmen en slutt de elsker.

– Johan var til uvurderlig hjelp. Han ga oss gavepakningen Ninjababy, som løste veldig mye og gjorde hele universet litt drøyere, sier Flikke.

Det er viktig å lære å håndtere det å gå på trynet. Å ha med seg at det er komikk i det tragiske, kan hjelpe veldig mye.

Ekte jentekarakter

Filmen handler mye om det å bli voksen. Om overgangen fra å bo hjemme til å måtte klare seg selv.

– Vi ville lage en morsom film om et alvorlig tema. Det er viktig å lære å håndtere det å gå på trynet. Å ha med seg at det er komikk i det tragiske, kan hjelpe veldig mye. Det er for eksempel veldig morsomt når noen klikker, humrer de.

Kristine Kujath Thorp, som spiller Rakel, startet hver innspillingsdag med å gre olivenolje i håret. For Rakel skulle se litt uflidd ut, som ei som ikke nødvendigvis vasker håret hver dag. Målet var at hun skulle se ut som folk gjør på ekte.

Skuespiller peker mot kamera
Kristine Kujath Thorp spiller Rakel. – Jeg ønsket å lage en film for en yngre målgruppe, om en kvinnekarakter som var gravid – og ambivalensen som ofte følger, forteller regissøren. Foto: Motlys/Arthaus

Vi ville ha en jentekarakter vi vet eksisterer, men som ikke ses så ofte på film. Instagramgenerasjonen fortjener å se noe ekte! De ser så innmari mye som er så polert, poengterer Sætre.

De to ønsker at filmen får frem at det er mange måter å leve livet sitt på. Det er en av grunnene til at de håper filmen tas inn i Den kulturelle skolesekken.

– Jeg håper «Ninjababy» skaper diskusjoner som ikke bare handler om prevensjon, men om hvorfor vi tar valgene vi gjør. Du trenger ikke alltid gjøre det folk forventer. Vi vil vise at det er greit å gå på trynet. Det viktigste er at du kommer deg opp igjen! avslutter de to.

Fire skuespillere i filmen Ninjababy roper mot kamera
– Som ung voksen kommer du til å få deg noen slag innimellom. Det er ikke vits å pakke det inn. Alt er ikke bra hele tiden. Regissør Yngvild Sve Flikke Foto: Motlys/Arthaus

Fakta om Ninjababy

Aldersgruppe: 1.-3. videregående

Uttrykksform: film

Kommer på kino i 2021.

Ble presentert på Arena Film i 2020.

Se trailer

Yngvild Sve Flikke-portrett

Yngvild Sve Flikke

  • Spillefilmregissør
  • Har jobbet i mange år som regissør i NRK, blant annet med drama for barn og ungdom.
  • Vant Gullruten for et portrett av DumDum Boys.
  • Har blant annet regissert «Kvinner i for store herreskjorter» og flere episoder av «Heimebane».

Foto: Lars Olav Dybvig

Inga Sætre-portrett

Inga Sætre

  • Forfatter, animatør, illustratør og tegneserieskaper.
  • Tegneserien «Møkkajentene» ble publisert i blant annet Morgenbladet og Aftenposten Aften.
  • Tegneserieromanen «Fallteknikk» vant Brageprisen og Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. I tillegg ble den nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og unge.

Relaterte artikler

Barn samlet for å se på film

NFI lanserer ny tilskuddsordning for mer film i skolen

Norsk filminstitutt setter av en million kroner for tilskudd til utvikling av filmtiltak til Den kulturelle skolesekken fra 2021. Den nye tilskuddsordningen lanseres som del av en helhetlig nasjonal filmformidlingspolitikk og filmsatsingen på barn og unge.

En jente i fargerike klær løfter armene og smiler på en eng

Tottori!: Virkelighetens magi

En liten familie fra Stavanger lar skolebarn få se alle triksene bak filmsløret. Det har blitt til en formidlingsopplevelse med originalitet og dybde.

Sofia Haugan som voksen og som tenåring.

– Gjennom bøker skjønner du at andres liv kan være helt annerledes enn ditt

En gjenglemt bok om sterke kvinner, magi og mytiske figurer fikk Sofia Haugan til å elske bøker.