Plan over det nye grendehuset på Sletteløkka

Møt Sletteløkka Arrangementer

Det startet med en drøm om å forvandle en tidligere barnehage til et grendehus.

Planlegging av det nye grendehuset på Sletteløkka i Oslo.

Det finnes sikre bevis for at vi har hatt dugnader i Norge i over 800 år. Dugnadstradisjon er altså både gammel og sterk. På Sletteløkka øst i Oslo jobber beboere, kunstnere og arkitekter sammen for å skape et samlingssted. Prosess har potensiale i seg til å skape stolthet, samhold og et helt nytt syn på området.

Arkitekt Alexander Eriksson Furunes er prosjektleder og kunstnerisk leder for Dugnads Dager på Sletteløkka, som var en av fjorårets 55 mottakere av Kulturdepartementets tilskuddsordning Inkludering i kulturlivet.

– Kjernen i prosjektet handler om dugnaden - på hvilken måte dugnaden kan være en plattform for å løse utfordringer lokalt og også jobbe kreativt, forklarer Furunes.

«Inkludering i kulturlivet»

Mer info om tilskuddsordningen og søknadsskjema. Årets søknadsfrist er 15. mai.

Behov for å samles

Sletteløkka er et langstrakt, smalt område mellom Riksvei 4 Trondheimsveien og Linderud militærleir. Området har store levekårsutfordringer. Stedet har 2500 innbyggere, hvorav 50 prosent er mellom null og 29 år. Rundt 175 ungdommer er i målgruppa 13-20 år. De av dem som er ungdomsskoleelever går på fem ulike skoler i bydelen og nabobydelen, samt på andre skoler i byen. Det er dermed et stort behov for å ha samlende aktiviteter.

Men Sletteløkka har få felles samlingssteder. Faktisk ingen utenom én lokal butikk. Det gjøres det nå noe med.

Fra barnehage til grendehus

Initiativet Dugnad Days startet i 2019 med en drøm om å forvandle en tidligere barnehage til grendehus. Sletteløkka Arrangementer fikk tilskudd fra Inkludering i kulturlivet til å fortsette dugnaden.

Dugnad Days er et samarbeid mellom Sletteløkka Arrangementer, Bydel Bjerke og arkitektene Alexander Eriksson Furunes, Mattias Josefsson & Maria Årtun. Målet med dugnadene er å engasjere ungdommen i utforming av interiøret i grendehuset, samt samlingsplasser i området rundt. Dugnadene promoteres i sosiale medier, samt gjennom jungeltelegrafen.

Dugnad er basert på premisser du ikke finner i kjøpesenter-hverdagen. Det tror jeg det er viktig for ungdom å lære.
Alexander Eriksson Furunes

Innspill og ønsker fra ungdom

I fjor startet grovarbeidet med maling, pussing og fiksing av den tidligere barnehagen. Ungdom som da deltok kom med innspill og ønsker om hva de ønsker at grendehuset skal inneholde, tilby av aktiviteter og hvordan det skal se ut.

Et lydstudio stod høyt på lista, i tillegg til kunsthjørne og en scene. Lydstudioet er nesten ferdig og resten planlegges å bygges på dugnad i år.

Alexander Furunes - portrett
– Sletteløkka har så potensiale, og det er så mange ressurser blant folk som bor her. Det handler om å samle folk og utvikle ideer sammen, sier prosjektleder og kunstnerisk leder Alexander Eriksson Furunes.

De brasilianske kunstnerne Bruno Olivera og Monica Nador skal fasilitere stensildugnader sammen med Erikka Fyrand og Benedikte Rønsen, hvor teknikken brukes på symboler og stensiltrykk både utvendig og innvendig.

– Det å oversette ideer og historier til sjablonger gjør at man kan fortelle historien om et sted på en helt annen måte. Dermed får man muligheten til å se Sletteløkka på en helt annen måte, forklarer Furunes entusiastisk.

Prisbelønte Lucy Bullivant skal lede arbeidet å skape en overordnet kulturplan. Her inngår Sletteløkka benken, som skal lages under kyndig ledelse av møbelsnekker og designer Philip von Hase og kunstner Maria Jonson. Sletteløkka har store utendørsarealer mellom blokkene, så det finnes områder med stort potensiale for å komme sammen.

Sletteløkka benken har vært en av ideene som er jobbet frem nettopp for å samles, forklarer prosjektlederen.

Det å oversette ideer og historier til sjablonger gjør at man kan fortelle historien om et sted på en helt annen måte. Dermed får man muligheten til å se Sletteløkka på en helt annen måte

Alexander Eriksson Furunes

Skaper momentum

Korona har endret den planlagte gjennomføringen. De ti dugnadshelgene blir nå (forhåpentligvis) gjennomført sommeren 2021 i ett jafs.

– Når man arrangerer dugnad over tid må man ha en rutine. Dugnadene bør avholdes så samlet som mulig så man skaper litt momentum, sier Furunes.

Han illustrerer poenget med det som skjedde under forrige runde med Dugnad Days: den første helgen var de en liten gjeng. Den femte og siste helga var de over 180 deltakere.

– Det er et kjempeengasjement på Sletteløkka for disse dugnadene!

Ifølge Furunes er prosjektet viktig fordi at ved å være med og gi form til egne omgivelser, så oppdager du at du kan ha påvirkningskraft.

– Du ser at du ikke behøver å være passiv, men kan være med og forme samfunnet. I tillegg er det viktig at vi ikke glemmer dugnaden. Dugnad er basert på premisser du ikke finner i kjøpesenter-hverdagen. Det tror jeg det er viktig for ungdom å lære.

Stensilkunstnerne og møbelsdesignerne utenfor det som skal bli et grendehus. Bildet er tatt høsten 2020 på Sletteløkka Gatefest.

Om samarbeidspartnerne

Alexander Eriksson Furunes - prosjektleder og kunstnerisk leder
Har gjennomført en rekke design og byggeprosjekter i UK, India, Brasil, Vietnam, Kina og Filippinene. I sin kunstneriske PhD forsket han på dugnaden som en kreativ plattform for medvirkning for beboere og kulturelle aktører. Sammen med sin kollega Sudarshan Khadka er han årets utstiller for den Filippinske Paviljongen i Venezia med dette som tema.

Maria Årthun - arkitekt
Hun har ledet bygge-dugnadene, der beboere har malt, sparklet og ryddet lokalene. Gjennom sin stilling i TAG arkitekter har hun hatt ansvaret for koordinering av ulike fagfelt samt søknadsarbeid.

Mattias F. Josefsson - arkitekt og fotograf.
Lærer ved Oslo Arkitektskole, AHO og BAS. Som adjunkt ved AHO underviser han første års landskapsstudenter og har et valgfag i fotografi på masternivå. Han driver i dag sin egen praksis som arkitekturfotograf og kunstner.

Lucy Bullivant - arbeider med visjoner og strategi for etablering av steder.
Er kurator, prisbelønt forfatter, miljøekspert og redaktør for Urbanista.org. I 2010 mottok hun et æres-stipendiat ved Royal Institute of British Architects (RIBA) for sitt kulturelle bidrag. Samarbeider med lokale myndigheter og organisasjoner og arbeider med relasjonell urbanisme og sosial rettferdighet.

Goma Oficina - brasiliansk kunstnerkollektiv som engasjerer folk i sine kunstneriske prosesser gjennom stensiltrykk.

Møbeldesigner Philipp Von Haase & kunstner Maria Jonson har drevet en serie med medvirkning prosjekter der brukerne har tatt del i utforming og design av møbler.

Fun fact: Varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam gikk i barnehagen som skal omgjøres til grendehus.

Alle foto: Sletteløkka Arrangementer

Relaterte artikler

Fem jenter i fargerike hettegensere ler

Møt Kulturhjerte

Teater og dans bygger broer og varige bånd i Lillehammer.

Elever står rundt et hull i isen og en elev skjærer i et elghode

Møt 4H Finnmark

Kulturarv på tvers av generasjoner og kultur er kjernen i 4H Finnmarks prosjekt.

Leif-Ove Hansen snakker med kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

Ein etterspurd rettleiar for inkludering

No skal det bli enklare for unge med ei funksjonsnedsetjing eller ein kronisk sjukdom å delta i organiserte kunst- og kulturaktivitetar.