Coverbilde av applikasjonen Amundsens Hjem

Nå kan du bli med hjem til Roald Amundsen!

Den ikoniske oppdagelsesreisende og polarfareren Roald Amundsen forsvant under en redningsaksjon i Arktis i 1928. Follo museum, en del av Museene i Akershus, har lansert en VR-opplevelse der du kan trå inn i huset hans. Ved hjelp av et par VR-briller og en applikasjon du kan laste ned på steam, kan du oppleve hvordan hjemmet til en av verdens mest kjente nordmenn så ut da han forlot det.

Hyperrealistisk

Amundsens hus er fylt med artefakter og gjenstander han samlet på sine reiser og ekspedisjoner. Alle har unike historier knyttet til seg. Og når du tar på deg VR-brillene og går inn i denne verdenen, kan du granske dem på særdeles nært hold og få med deg alle detaljene. Prosjektet er basert på fotogrammetri, en teknikk der et svært stort antall bilder settes sammen til 3D-modeller. Teknikken gir en utrolig oppløsning og detaljrikdom. Glitch studios, som har laget applikasjonen, brukte 18 måneder på å sette sammen modellene.

Imponerende

Skjermbilde fra VR-applikasjonen av Amundsens hjem
Skrivebordet til Roald Amundsen anno 1928. Foto: Skjermdump / Glitch studios

Resultatet er imponerende. Å vandre gjennom Amundsens hjem i VR er nesten som å være der. Alle gjenstandene kan granskes fra alle vinkler og man kan se nøye på alle detaljer. I VR-versjonen av Amundsens hjem finnes ingen sperrebånd så man kan gå helt inntil og inspisere alt som finnes i huset. Og enten du vil snoke rundt i skrivebordsskuffen til Amundsen eller kose med den utstoppede isbjørnungen hans, blir tilstedeværelsen stor.

Vil nå flere

Amundsens hjem sine besøkstall har vokst etter at Museene i Akershus begynte et målrettet arbeid for å nå flere. Med den nye applikasjonen har de muligheten til å få store mengder nye gjester.

– Med denne applikasjonen kan vi nå VELDIG mange flere. Potensialet er veldig stort, sier Henrik Smith, som er avdelingsdirektør for Follo museum og Roald Amundsens hjem.

– Hvordan kan vi nå et bredere publikum samtidig som vi «sparer» huset for slitasje, var litt av utgangspunktet vårt. Nå kan alle, uansett om de sitter i fengsel, er på gamlehjem eller har utfordringer med mobilitet komme på besøk til Roald Amundsen, sier Smith.

portrett av Roald Amundsen
Polarhelten Roald Amundsen. Foto: Follo Museum

En internasjonal kjendis

Roald Amundsen har vært viktig for Norge. Han var med på å bygge nasjonal stolthet og ikke minst definere oss som en skinasjon. Internasjonalt har han også et stort navn, og sammen med Solskjær og Munch er han en av Norges mest kjente personer ute i verden. Den nye VR-applikasjonen gjør det mulig for folk over hele kloden å tre inn i Amundsens hjem.

– Vi har planer om også å få inkludert en avatar-omvisning, slik at de som kommer på virtuelt besøk kan bli guidet rundt i huset av en figur. Det kommer til å bli kjempekult, sier Smith.

– På sikt håper vi at vi også kan selge billetter slik at vi kan få noen inntekter ut av dette.

Videre samarbeid med DKS som mål

Selv om applikasjonen nå er ferdig og lansert, fortsetter utviklingen og arbeidet med den. Nylig har Museene i Akershus inngått samarbeid med Kunstlab i Kulturtanken og DKS Viken for å lage et opplegg rundt applikasjonen tilpasset Den kulturelle skolesekken.

– Vi er veldig spent på dette samarbeidet og hvordan det blir til slutt. Vi har opplegget og skal teste det på elever nå, forteller Smith.

– Jeg tror dette blir veldig gøy og lærerikt, både for oss og elevene, avslutter han.

Skjermbilde fra Amundsens hus. Foto: Glitch Studios

Åpen for gode ideer

Kunstlab er en enhet i Kulturtankens avdeling for forskning og utvikling. De samarbeider med flere aktører for å finne nye måter å nå barn og unge med kunst og kulturopplevelser i Den kulturelle skolesekken.

Dette prosjektet holder et høyt internasjonalt nivå og har et stort potensiale, og vi ser frem til et godt og spennende samarbeid, sier Kim Baumann Larsen som leder Kunstlab.

– Vi søker nye samarbeidsprosjekter i 2021 og har både kompetanse og utstyr som vi håper kan komme flere nyskapende DKS-produksjoner til gode, avslutter han.

Mer info om Amundsens hjem finner du på museets hjemmeside.

Her kan du lese mer om prosjektet på Glitch sine sider.

Mer om Kunstlab her.