Barnehånd holder mobil

Digitale kunst- og kulturuttrykk til barn og unge

Våre fagansvarlige har samlet 47 tips til kunst- og kulturopplevelser dere kan kose dere med fra sofaen!

iamsherise/Unsplash

Alle tilbudene er gratis og egner seg for barn og/eller ungdom. I tillegg til eksemplene som er samlet her, finnes det flere tilbud hvor man kan betale/vippse utøveren, hvis ønskelig. Vi har også samlet digitale DKS-tilbud. Har du tips til andre digitale arrangementer? Send oss en epost på info@kulturtanken.no

Litteratur

Portrett av Jan Tore Noreng, Bjørn Ingvaldsen og Linde Hagerup

Et nyskapende digitalt formidlingsopplegg av litteratur er nå tilgjengelig på YouTube.

Tre forfattere som skulle vært på DKS-turné har kastet seg rundt, så elever likevel kan oppleve deres produksjon. Her finner du mer info om de tre forfatterne, nedlastbare pdfer med undervisningsopplegg og lenker til videoene.

Nasjonalbiblioteket
Alt publisert materiale som finnes digitalt i samlingen er nå tilgjengelig for elever og lærere. Nettbiblioteket gir tilgang til digitaliserte utgaver av nesten alle bøker gitt ut på norsk fram til 2015, aviser fram til 2020 og en rekke sentrale tidsskrift.

Alle landets litteraturhus og biblioteker har mange ressurser tilgjengelige på sine nettsider og Facebook-sider. Sjekk for eksempel Litteraturhuset i Oslo sin Facebook-side. De siste ukene har de blant annet tilbudt eventyrstund, forfatterforedrag, påskekrim og en virtuell reise til Tokyo.

Digitalt lånekort

Du kan opprette et digitalt nasjonalt lånekort hjemmefra, og få tilgang til nasjonale bibliotektjenester, uten å oppsøke biblioteket. Lånekortet gir tilgang til blant annet eBokbib (e-bøker og e-lydbøker), Filmbib (norske filmer), PressReader (digitale aviser og magasiner) og Naxos (musikk).

Husk at selv om bibliotekene er stengt, er det flere som tilbyr nettbestilling og hjemkjøring.

NRKs hørespill
De fleste hørespill er basert på bøker. NRK er en skattekiste i så måte.

Nesten nederst på siden finner du kategorien «Barn og unge».

Noen anbefalte hørespill:

Maria Gripes udødelig klassiker Tordivelen flyr i skumringen, Astrid Lindgrens Karlsson på taket, Astrid Lindgrens Mio min Mio, Roald Dahls Matilda og C.S.Lewis’ Drømmen om Narnia.

Siden det snart er påske kan det være på sin plass å høre noe uhyggelig eller skummelt:

Maria Gripes Agnes Cecilia,  Hans Erik Engqvists Rømlingene eller Tormod Haugens Nattfuglene.

Skjermdump med info om PressReader

Pressreader
Få tilgang til 7000 aviser og magasiner på mer enn 60 språk.

Gå inn på Mine sider eller Bibliofilappen. Logg deg inn med lånernummer eller e-postadresse og pin-kode/passord, klikk på "Digitale tjenester", og velg "Pressreader". Dette gir deg gratis tilgang til alt innhold i Pressreader i 60 dager.

Alt du trenger er et digitalt nasjonalt lånekort.

Film

Skjermdump fra Filmbib. Cover på tre ungdomsfilmer

Fillmbib kan du strømme over 500 kort- og dokumentarfilmer. Alle med nasjonalt lånekort får gratis tilgang, og kan se filmene når som helst.

Du kan for eksempel se kritikerroste kinofilmer som Natta pappa henta oss, Røverdatter og Aleppos fall. Røverdatter har i år vært en DKS-forestilling i Oslo.

I skrivende stund er 45 ungdomsfilmer og 61 barnefilmer tilgjengelige.

Scenekunst

Skjermdukmp fra appluasscene.no Dame med hijab

Applaus Scene
Landets eneste strømmeplattform for teater. Her finner du gratis, strømmede forestillinger til elever (passer best for videregående). Se kvalitetsforestillinger fra landets store teatre.

Det er både klassikere og nye aktuelle stykker, alle med bakomfilmer og intervjuer. For de som ønsker å dykke dypere ned i forestillingene er et kompendium med analyse og oppgaver tilgjengelig.

Unga Klara
Sveriges nasjonale scene for barn og unge digitaliserer nå både eksisterende repetoar, samt skaper nytt materiale for nett. Du kan for eksempel se forestillingen “Girls will make you blush”, målgruppe fra 13 år, eller “Alltet”, målgruppe fra to år.

Tambar er et troll
Bli med på fortellerstund på nett med både sang, musikk og dans.

Sylwia er formidler på Deichman Tøyen. Sylwia forteller historien om en snill femåring som ikke er helt som de andre barna i barnehagen.

Forteller Kristine Haugland
Kristine har jobbet som forteller siden 2003 og har opptrådt for tusenvis av barn, unge og voksne. Hun har turnert mye med Den kulturelle skolesekken.

YouTube byr hun på eventyr som “Hanen som falt i bryggekaret” og “Den lille røde høna”.

Kulturarv

Skjermdump fra nettutstillingen "Kampen om Alta".

Altasaken
Interaktivt og veldig godt fortalt om landets mest debatterte vannkraftutbygging.

I nettutstillingen får du høre historier fra demonstranter, politikere, utbyggerne, folkeaksjonen, media, politi og det samiske samfunnet. Du kan dykke ned i dokumenter og kunst, og besøke sentrale steder i utbyggingen.

Norsk Maritimt Museum
Selv om museet er stengt kan du dra på digitalt besøk. Bli med på en digital miniomvisning, dykk ned i foto- og arkivsamlingen eller les om museets siste utgravningsprosjekter.

Norsk Maritimt Museum er et landsdekkende museum med ansvar for å samle, forske og formidle maritim kulturarv.

To formidlere fra Teknisk Museum

Teknisk museum
Lover lekende læring på trygg avstand. Du kan også se utstillinger hjemmefra. Gå ikke glipp av spennende, interessante og lærerike opplevelser, selv når museet har stengt.

Gjellestad
Høsten 2018 fant arkeologer et vikingskip på Gjellestad ved Halden i Norge. En ny skipsgrav fra vikingtiden var funnet!

I 2019 begynte arkeologene å grave i skipet. Det var 115 år siden forrige gang det skjedde. Bare små områder ble åpnet opp og undersøkt. Fremdeles ligger det meste av skipsgraven tilbake, uutforsket. Bli med på en spennende reise på Gjellestad og opplev hva arkeologene har funnet.

Museumsformidler fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Senteret har startet et digitalt formidlingstilbud kalt ”Dagens 1030”. Tre dager i uken, på mandag, onsdag og fredag, kl. 10.30 har de livesending på Facebook. Møt ansatte som deler historier som spenner over tusen år – knyttet til både Olav og til stedet Stiklestad. Den digitale fortellingen er tilgjengelig i etterkant.

Ein bit av historia - vikingtid og mellomalder i Møre og Romsdal
Korleis kan det ha vore i Møre og Romsdal i vikingtida og i mellomalderen? Korleis såg husa, reiskapen og landskapet ut? Utforsk korleis ein liten del av Veøya utanfor Molde kan ha sett ut omkring år 1000 e.Kr.

Opplevinga er eit pilotprosjekt som i liten skala viser korleis digital formidling av Møre og Romsdals viking- og mellomalderhistorie kan gjerast.

Museumspodden
De som jobber på museer elsker å dele historiske fakta og fortellinger med publikum. Nå er det enklere enn noen gang å lytte til museenes egne podcaster.

Museumspodden er et samvirke mellom museer og kultursektoren for felles distribusjon av varierte temaer.

The British Museum
“The Museum of the World” er en interaktiv opplevelse gjennom tid, sted og kulturer.

Bli kjent med gjenstander fra museets rikholdige samling og oppdag hva som knytter ulike gjenstander sammen. Hør formidlere fortelle om gjenstanden, zoom inn på funnstedet og opplev uoppdagede koblinger mellom før- og nåtid.

Museene i Akershus - Ullensaker museum
Dykk ned i den matnyttige fotoutstillingen “Kosthold gjennom 100 år” og kjenn på takknemligheten for at du verken må ha hvalfett på brødskiva eller spise velling til lunsj!

Skjermdump fra Grinimuseets hjemmeside. Gammelt sort-hvitt bilde av fangeleieren

Grinimuseet
Grini var Norges største fangeleir under 2. verdenskrig. På nettsiden kan du blant annet se fotoutstillingen “De siste dagene på Grini”, samt lese mer om fangeleiren.

Hvis du vil se flere bilder fra Grini kan du gå inn på Digitalt museum og søke etter “Grini fangeleir”.

22. juli- senteret
«Min historie – Personlige fortellinger fra og om 22. juli» er et undervisningstilbud og et dokumentasjonsprosjekt ved 22. juli-senteret. Prosjektet løfter frem historiene til mennesker som på ulike måter opplevde 22. juli 2011 på nært hold og setter dem inn i en større sammenheng.

Du kan se videoer av vitneberetninger og lese skriftlige vitneberetninger.

Nasjonalmuseet
Ute etter inspirasjon eller glad i å lage lister? Nasjonalmuseet har en splitter ny digital samling med over 44 000 kunstverk og objekter. Du kan utforske dine favoritter og lage egne samlinger, som du kan dele med andre

Her er kulturminister Abid Rajas samling

Nasjonalmuseet byr også på serien #Kreativkarantene. Hver helg har de videoer med tips om aktiviteter du kan gjøre hjemme. Hva med å la deg inspirere av Henri Matisse og tegne med veeeldig lange redskaper?

I tillegg til alt dette byr museet også på samlingsstunder via sin Facebook-side.

Skjermdump fra en Twitter-konto som viser barn som etterligner kjente kunstverk

Etterlign kjente kunstverk
Lyst til å kle deg ut som Mona Lisa? Eller hva med å gjenskape Munchs “Skrik”? Sjekk @covidclassics på Instagram. Fire som bor i kollektiv sammen bruker karantenetiden til å gjenskape kjente kunstsverk med ting de har i huset. Et annet tips er å gå på Twitter og søke etter #BetweenArtandQuarantine eller #gettymuseumchallenge.

KUBEN
Aust-Agder museum og arkiv har samlet en ditgital godtepose og byr på blant annet Mat og historiske oppskrifter på oselia.no, presentasjon av gjenstander fra samlingen og historien rundt dem og historier fra arkivene.

Norsk billedhoggerforening
Her kan du se 360-graders visning av skulpturer, samt utvalgte 3D-visninger.

Dermed kan du se hvordan ulike skulpturer ser ut plassert i din egen stue, i skogen, på badet eller hvor du nå enn måtte ønske.

Akershus kunstsenter
Kunstsenteret har engasjert unge vloggere til å lage videoreportasjer om alt som skjer på kunstsenteret. Gjennom intervjuer med kuratorer og kunstnere, og dokumentasjon av utstillinger og mer til, tar de oss med inn bak dørene – og noen ganger også kulissene.

Musikk

Grieg – minutt for minutt
Opplev verdens lengste fremførelse av Edvard Griegs musikk.

NRK direktesendte 30 timer med live musikk fra Griegs hjem Troldhaugen, Grieghallen og fra Store Studio i anledning komponistens 175-årsjubileum i 2018.

Skjermdump fra Klassisk karantene-siden. Bilde av utøver i profil.

Klassisk karantene
Livekonserter, hundrevis av timer med digitale konsertfavoritter, digitale mesterklasser og artikler til karantenetiden. Klassisk karantene er en del av et internasjonalt nettverk av musikere og kunstnere som ønsker å bidra med inspirasjon og håp i situasjonen vi er i. Klassisk karantene leveres av Klassisk tirsdag i samarbeid med en rekke musikere og ensembler.

Lyderia
I dette gratis musikkspillet må spillerne løse oppdrag med kreativitet og egeninnsats. Etter hvert som oppdragene gjennomføres, får spilleren tilgang på større utfordringer og nye brett.

Lærere kan gi spesifikke oppdrag til elever og følge framdriften. Over 30 000 elever og lærere i grunnskolen har spilt Lyderia.

Det Norske Kammerorkester 
Musikkelskere kan fråtse i over 200 konsertopptak fra tidligere konsertproduksjoner.

YouTube-kanalen oppdateres jevnlig med nytt stoff både fra orkesterets omfattende konsertarkiv, men også med helt ferske videoopptak av konserter samt intervjuer.

Oslo Filharmonien
Har på rekordtid laget oppgaver i musikkfaget. Alle inneholder lytteeksempler og noe gøy å gjøre. Noen av dem er koblet med andre fag. Nettsidene med oppgaver kan enkelt sendes som lenker til elevene. Oppleggene er tilpasset ulike klassetrinn og kompetansemål.