Film på timeplanen
Den kulturelle skolesekken i Oslo styrker filmtilbudet, og har inngått samarbeid med filmfestivalen Oslo Pix. Resultatet er at Oslos niendeklassinger inviteres til en hel dag med filmfestivalopplevelser.
- Vi ønsket mer film i DKS Oslo til ungdomstrinnet. Med dette samarbeidet får vi det til, og det er vi utrolig glade for, sier Ingebjør Westgaard, fagkonsulent på film i DKS Oslo.
Balansefilm
Festivalen er sentrert rundt Vega scene i Oslo sentrum. Elevene får se en av filmene på programmet, etterfulgt av en Q&A med filmskaperen eller en av de sentrale aktørene i filmen. På programmet står blant annet den sterke Rekonstruksjon Utøya (Carl Javér), Eight Grade (Bo Burnham) som skildrer tenåringsangst med humor og varme, den norske dokumentaren Røverdatter (Sofia Haugan) og den sjarmerende debutfilmen Bangla (Phaim Bhuiyan), for å nevne noen.
Per Erik Gilsvik er prosjektleder for skolevisninger på Oslo Pix Ung. Han forteller at det både er gøy og utfordrende å lage et filmprogram for aldersgruppen 14-15 år.
- Aldersgruppen er i en brytningsfase mellom barn og ung voksen. Det gjør at filmene ikke må være for barnslige, men heller ikke så «voksne» at referansene går over hodet på dem. Det er en fin balanse, og veldig spennende å se etter de rette filmene, forteller Gilsvik, som selv har jobbet mye med ungdom tidligere og kjenner målgruppen godt.
Filmene de ser etter skal først og fremst være god film sier Gilsvik.
- Seleksjonen som helhet skal romme et mangfold av sjangre, kjønn og representasjon, humor og alvor, og programmeres i tråd med Oslo Pix, med fokus på nordisk, europeisk film og nord-amerikansk indiefilm, forteller Gilsvik. Han ser gjerne også etter film som ikke har vært i distribusjon på kino i Norge, som f. eks Bangla.
Forbudt forelskelse
Bangla er debutfilmen til den unge italienske filmskaperen Phaim Bhuiyan (23) Han har kommet til Oslo for å vise sin delvis selvbiografiske film på Oslo Pix Ung. Banlga handle om en ung muslimsk mann, 2. generasjons innvandrer fra Bangladesh, men født og oppvokst i Roma – som regissøren selv. Bhuiyan har skrevet manus, regissert og spiller selv hovedrollen. Moren hans i filmen, er hans ekte mor – en bestemt dame. Filmen handler om å vokse opp mellom to kulturer, som kolliderer når den unge mannen forelsker seg grundig i en italiensk jente.
Under Q&A etter filmen får Bhuiyan mange spørsmål om hva som er sant og ikke i filmen. Om han faktisk har hatt italiensk kjæreste (det har han) og om han er forelsket i hovedrolleinnhaveren (det er han ikke), og hva moren hans (på ekte) synes om at han får seg kjæreste i filmen.
- Det er viktig å snakke med foreldrene og være ærlig med dem om hva man føler. Og gå for forholdet ditt, selv om foreldrene ikke nødvendigvis er enige, sier Bhuiyan. Han har fått mange tilbakemeldinger fra «mixed couples» som han sier, der ulike kulturer og religioner har vært en utfordring, men som kan trosses.
Når vi etter filmen spør han hva han tenker om det unge norske publikummet, han imponert over hvor interessert og nysgjerrige de er, og ikke minst hvor godt engelsk de snakker.
Mesterklasse
Etter filmvisning og lunsj, er det klart for mesterklasse. Her er målet å gi eleven et innblikk i hva det vil si å lage film, og ulike roller foran og bak kamera. Mesterklassene tar form av engasjerende foredrag med involvering av elevene, i for eksempel filmfoto, casting eller spesialeffekter.
- Vi ønsker å gi ungdommene en forståelse for hvilke roller og prosesser som til sammen utgjør en filmproduksjon, forteller Gilsvik, som har fått med seg erfarne aktører fra norsk filmbransje til denne delen av festivalen.
Filmformidling til barn og unge et satsningsområde for Oslo Pix, og samarbeidet gir verdi både for festivalen og tilbudet i Den kulturelle skolesekken i Oslo. I år får omtrent halvparten av niendeklassene tilbud om filmfestival gjennom DKS, og fra neste år innlemmes alle Oslos niendeklassinger.
Oslo Pix Ung varer fra 4.-7. juni
Se hele programmet her: https://oslopix.no/no/Skole/Oslo_Pix_Ung_.html