Punkpopfeministene
– De heter forresten Sløtface – dritlættis navn – og de er dødskule!
Slik introduseres rockebandet fra Stavanger, som i disse dager er på DKS-turné for skoleelever i Buskerud, av en ung kulturvert på Union Scene i Drammen.
- Kom nærmere! Fyll tomrommet foran scenen, roper vokalisten Haley Shea og dirigerer med armene, for å engasjere og invitere det kanskje reserverte, kanskje sjenerte eller rett og slett uerfarne konsertpublikummet fra to videregående skoler i Drammen
- Og dere må gjerne danse, eller i hvert fall kose dere, oppmuntres det fra scenen, når Sløtface ruller i gang sin energiske poppunk, som de blant annet har vunnet Spellemannpris for.
Ung energi
Sløtface begynte å spille sammen i band da de var 17 år, like gamle som publikumet de nå turnerer for på videregående skoler.
- Jeg forelsket meg lett i Sløtface, de har så utrolig god energi!
Det forteller Jørgen Greiner, musikkprodusent i Buskerud Fylkeskommune (program for vgs).
- Ungdom i dag spiller ikke så mye i band som før, og jeg tenker at nettopp Sløtface kan være til inspirasjon for bandspirer, for de har en ung og kul energi! De har mye hjertet, skriver gode låter med meningsfulle tekster, de er samfunnsengasjerte og i tillegg er de en utrolig kul gjeng å jobbe med forteller Greiner.
Motarbeider kjønnsstereotypier
Haley skriver tekstene til alle låtene deres, og hun forteller at de handler en del om feminisme og aktivisme.
- Jeg er utrolig glad for å spille i band med tre gutter som kaller seg feminister! Hvis dere lurer på hva det egentlig betyr, kan dere komme og snakke med oss etterpå, oppmuntrer Haley fra scenen.
Bandet er opptatt av kjønnsroller og likestilling, og vil gjerne bidra til å bryte stereotypier.
- Kristina er den i bandet som ikke synes så godt, men som gjør at vi høres bra ut. Hils på lydteknikeren vår!
Haley gir en shoutout til de som jobber i mørket bakerst i rommet.
- Kristina turnerer vanligvis med Onkel P, og hvis dere lurer på noe om lyd, så spør henne etterpå, hun er ekspert!
Engasjerer og inviterer
Bandet er seg bevisst at skolekonsertpublikummet ikke er som et hvilket som helst annet konsertpublikum. Bandet har tenkt nøye igjennom hvordan de best kan engasjere skoleelevene på konsert i skoletiden, der de er sammen med medelever og lærere, i møte med et band og musikk de kanskje ikke kjenner til.
- Vi snakker nok litt mer i en skolekonsert enn vi gjør til vanlig på konsertene våre, og vi gjør det for at publikum skal bli litt kjent med oss. Vi ønsker å gi dem noen innganger til oss, hvem vi er som band, hva vi står for, i tillegg til musikken vår, forteller Haley.
Sløtface er definitivt et inkluderende band, og de inviterer elevene til å komme og snakke med dem etter konserten.
- Noe dere lurer på, om musikk, om oss, om hva som helst, kom og spør!
Og mange benytter sjansen. Noen er nysgjerrige på backdropen, bandnavnet, på trommene, på tekstene - og mange vil gjerne ta “bandbildet”.
- Vi har et opplegg der de som vil kan komme å ta sitt eget bandbilde. Vi har kamera klart, og et av våre bandbilder som et eksempel, så kan de posere sammen og få sitt eget bilde. Det har vært veldig populært, men vi gjør det mest for at ungdommene skal ha et påskudd for å snakke med oss, forteller Haley.
To jenter kommer frem til scenen etter konserten på Union Scenen. En av dem, Eirin (19), spiller i et punkeband selv og har mye på hjertet; hva som er gøy med å spille i band, om moshpit, stagediving, og om å føle punk(!). Og om bandet Honningbarna. Et forbilde både for Haley og Eirn. Og da er det jo gøy at trommisen i Sløtface, Nils, også spiller i nettopp Honningbarna. Nils spør også Eirin om bandet hennes, og hun forteller at de har spilt sammen et år og at de har spilt inn to låter. Nils vil gjerne høre demoene, og sier Eirin må gjerne sende dem til han, hvis hun vil. Og det vil hun!
Forbilder
Når Sløtface nå reiser på DKS-turné vil de også for mange fremstå som forbilder. Hvem var Haley sine forbilder da hjun var 17 år og begynte å spille i band?
- Jeg digget Honningsbarna og det fellesskapet de klarte å skape sammen med publikum. Jeg så opp til Patti Smith, og husker godt da «Just Kids»- boka kom ut da jeg gikk på videregående skole, sier Haley, og inrømmer også at hun er en del av den generasjonen som så opp til foreldrene sine. De er begge amerikanske, og de har alltid støttet henne i valget om å satse på musikken.
- Vi overestimerer ikke vår innflytelse altså, men vi vil gjerne bruke den plassen vi får til å si noe om det vi er opptatt av. Og så ønsker vi at publikum på skoleturneen skal få et så autentisk rockeshow som mulig. Vi vet at mange av ungdommene ikke har vært på en rockekonsert før, og at dette er første gang.
Når Sløtface avslutter konserten med den fengende rå feminist-låta «Nancy Drew», er det mye som tyder på at de har gitt konsertdebutantene en skikkelig pangstart, som bør inspirerer til mer.
Sløtface består av Haley Shea (vokal), Tor-Arne Vikingstad (gitar), Lasse Lokøy (bass), Nils Jørgen Nilsen (trommer) :
Debutalbumet Try Not to Freak Out (2017) vant de Spellemannprisen for, i klassen rock.
Sløyface spiller konserter for videregående skoler og i fengsler i Buskerud i november.