Ungdom på scenen under filmfestivalen

Filmfest på timeplanen

Ungdommene roper, skvetter og skriker, der de vrir seg i stolene med et skummelt univers foran øynene.

Alle foto: Cathrine Jakobsen / Kulturtanken

- Det e fætte ækkelt!
- Å hælvete, æ dør. Det her tør æ ikkje!

Det er VR-teknologien som testes i andre etasje på Stomen bibliotek i Bodø, der DKS-festivalen Filmfest Salten 2018 er i gang. I løpet av to dager skal tusen 10.-trinnselever fra Salten-distriktet i Nordland se film, lære om film, snakke med filmskapere og delta på workshops. Det hele avsluttes med en storslått filmfestgalla – den lokale Oscar-utdelingen, der elevenes egne filmer skal prisen og hylles.

Men før det er det altså «Face your fears» som spilles, i regi av Tvibit filmveksthus som er på besøk fra Tromsø. VR-workshopen er populær, og til tross for alle frykthylene, er det mange som vil teste ut høydeskrekk, spøkelseshus og morderroboter.

Onkelen som forsvant

I et visningsrom i første etasje er det en helt annen stemning. Her viser den unge filmskaperen Edvard Karijord sin egen kortfilm om onkelen hans som forsvant og aldri har kommet til rette. Karijord var student på Westerdals og skulle lage film som avslutning på studiene. Han valgte å lage film om sin egen families tragedie. Etter å ha vist filmen "I det fri" snakker Karijord med elevene om valg han måtte ta underveis i prosessen med fimen.

- Jeg følte et veldig stort og tungt ansvar for hvordan historien ble fortalt og at det skulle føles rett for familien, sier han og forteller at det var vanskeligere en han hadde trodd.

- Filmen starter med at onkelen min er forsvunnet, og den slutter med at han fortsatt er forsvunnet. Det er ikke et enkelt dramaturgisk utgangspunkt, påpeker Karijord.

«I det fri» har vært vist på over 25 festivaler verden rundt. Nå skal den endelig vises på NRK, og Aftenposten lager en serie om folk som har forsvunnet og ikke kommet til rette – og vil vise filmen i Aftenposten-tv i den forbindelse, forteller han. Men først eksklusiv visning og samtaler med ungdommene på filmfest Salten.

Samfunnsengasjement

I gangen på Stormen treffer vi to Bodø-væringer, av ulike generasjoner, men mec samme smittende latter og humor; programleder og konferansier Per Sundnes og den unge samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali. De snakker sammen om fimen «Hva vil folk si» (Iram Haq), festivalens hovedfilm som vises i Fram kino

- Teamet sosial kontroll er så viktig, og jeg er så glad for at hun (Iram Haq, red. anm.) har laget denne filmen, sier Ali, men forteller at hun også er også kritisk til noen av valgene som er gjort og synes foreldrene er for endimensjonalt fremstilt.

- Men er ikke det et fortellergrep for å få frem et poeng da?, sier Sundnes. Og så diskuterer de både filmen, tematikken og sammfunnsengasjement hos ungdommer i Norge i dag.

- Jeg tror ikke man skal vente på å bli voksen, sier Ali, bruk den stemmen du har og si i fra om det du er opptatt av nå, proklamerer hun til en fullsatt kinosal senere på dagen.

Filmkurs for lærere og elever

Vi møter en gjeng lærere som har reist med elevene en time fra Fauske for å være med på filmfestivalen. På spørsmål om ikke det er vanskelig å sette av en hel dag til film med eksamen på trappene for tiendeklassingene, svarer de at det bare er bra for elevene med et avbrekk fra eksamensoppkjøringen. De har visst om dette lenge, og planlagt for denne dagen.

- Dette har eleven sett frem til siden i høst, da vi  hadde filmkurs og de laget egne filmer, forteller en av lærerne.

Kurset de sikter til ble gjennomført høsten i forveien, der både elevene og lærerne fikk grunleggende innføring i å lage film.

- Det opplegget var veldig bra! sier en av lærerne. Hun synes ikke det var enkelt, men elevene tok det velig kjapt, og hun er imponert over elevenes dedikasjon og hvor flinke de var til å organisere alt rundt filminspillingen.

Det er disse elevfilmene som er sendt inn til juryering hos Filmfest Salten. Filmskaperen Truls Krane Meby er en av dem som reiser rundt til skolene og kurser både lærere og elever i filmskaping i regi av DKS. Og han sitter i juryen som skal dele ut priser til de beste filmene.

- Nivået på filmene blir bare bedre og bedre hvert år. Dagens ungdom har god teknisk forståelse og god sjangerforståelse. De vil gjerne leke seg med ekstreme virkemidler, det synes de er gøy. Den største utfordringen er lære dem å bygge opp en historie på en god måte, og holde fokus på manus, forteller Meby.

Ordførerorama

Ida Pinnerød er ordfører i Bodø og har sammen med flere av de andre ordførerene i Salten kommet til Bodø Spektrum for å være med på Filfestgallaen. Den kjente hun godt fra lenge før hun ble ordfører, og er ikke i tvil om viktigheten av festivalen.

- Jeg er opptatt av at kunst- og kulturtilbudet til barn og unge skal være godt og profesjonelt. Det å klare å samle alle 10.-trinnselevene i Salten til en storslått filmfeiring er stort. Jeg tror det gjør at ungdommene blir skjerpet, og at de skjønner at vi tar dem og filmene deres på alvor. Hvis vi også klarer å rekruttere noen til å skape film og bidra til deres kreative utvikling, har vi nådd et viktig mål, sier ordføreren entusiatisk.

- Vi hadde ikke kunnet gjennomført filmfestgallaen med den store og kostbare produksjonen den er hvis vi ikke hadde politikerene og sponsorer med på laget, sier Alice Sivertsen, som takker Salten kultursamarbeid, Nordland fylkeskommune og iris for samarbeidet.

Alice Sivertsen er Filmfest Saltens «mor».  Hun fikk ideen etter et besøk til Amandus filmfestival i 2004, og kom hjem og satte i gang arbeidet med «noe tilsvarende» i Bodø. Sammen med to engasjerte lærere (Arve og Terje for kjentfolk, red anm) satte hun i gang, og hentet inn Per Sundnes med produksjonskompetanse fra NRK og MGP. Siden har alle fire vært sentrale i gjennomføringen av festivalen, som har vokst fra filmfest Bodø til Filmfest Salten, og de siste årene med DKS Nordland med på laget har de utvidet med FilmfestOrama i biblioteket.

Filmfestgalla

Stemningen står i taket i Bodø Spektrum under prisutdelingen. Alle har pyntet seg, det er sitrende forventning i lufta, og en imponerende sceneproduksjon, med flere band, skjermer for videooverføring, staslige prisutdelere og lykkelige vinnere. Og jommen kommer ikke NRK og sender direkte fra filmfestgallaen også. Det er nesten som Oscars.

Når vi spør Per Sundnes hva hans motivasjon er for å fortsatt være med på fimfesten, kommer svaret kontant.

- Det handler om å gi tilbake! Filmfest Salten er med på å gi Bodø en kulturell selvtillit, noe som manglet i min oppvekst, sier Sundnes, som mener det er viktig at byen og distriktet motiverer unge kunstnere og de kreative «folkan». Og så er det skikkelig gøy.

- Det er rørende å være med på filmfestgallaen, og se hva det gjør med ungdommene, både de som får vist filmene og de som får stått på en stor scene for kanskje aller første gang. Vi vil garantert se mer til noen av disse her, sier Sundnes - av erfaring.

Fakta


Filmfest Salten og FilmfestOrama er et samarbeidsprosjekt mellom DKS Bodø, Salten Kultursamarbeid og Nordland fylkeskommune.

Programmet foregår over to dager ( 16. og 17. april) i Fram Kino, Stormen bibliotek. Det hele avsluttes med Avsluttes med filmfestgalla i Bodø Spektrum

Alle foto: Cathrine Jakobsen / Kulturtanken