Stor bildekollasj med innslag av kunst, musikk og mennesker

Riv og lim, bit for bit

Hvordan får man Harry Potter til å møte Peter Pan og The Beatles? Og kan man få en påfugl til å bli en hatt? Svaret er ja, med collage – eller kollasj på godt norsk. Kollasj handler om å komponere, om å dele noe opp og sette det sammen til en ny og større enhet – og en ny mening. Kunstnere jobber med kollasj-teknikk innen billedkunst, i musikk og i video og film.

Nå får elever i Oslo selv prøve seg på kollasj-teknikken i en workshop, og de får oppleve kollasj-verk innen akustisk musikk, film, video og vinyl, fremført live under KOLLASJ- en samtidsfestival for unge i regi av DKS.

Bilder vokser frem

Men først: Torun Katarina Linge, kunstner og formilder, er på turné i Oslo-skoler med workshopen «Kollasj». Nå er hun på besøk hos 6. trinn ved Oppsal skole i Oslo.

- Hvem liker godt å tegne eller å male? spør Linge klassen som er samlet i skolens sløydsal.

Kun halvparten rekker hånden i været.

- Jeg tror nesten alle hadde rukket hånda i været da dere gikk i 1. klasse. Men jo eldre man blir, jo mer selvkritisk blir man til egne ferdigheter. Det som er bra med collage er at man trenger ikke å være flink til å tegne eller male for å lage noe fint, sier Linge.

Lerret som males, med roser og en påfugl

Hun trekker frem et bilde og presenterer en av pionerene innen kollasj-teknikken klipp og lim; Henri Matisse.

 - Hva er en komposisjon? spør hun.

- Når man lager musikk, komponerer man, svarer en av elevene. De vet at man komponerer musikk ved å sette sammen toner, takt og rytme.

- Når man jobber med bilder, komponerer man former og farger og jobber med balanse i bildet, forklarer Linge. Hun viser noen av sine egne "klipp-og-lim"-verker, og forteller hvilken historie som ligger bak og hva som inspirerte henne med formene eller motivene hun har satt sammen.
- Dette heter "Hush", sier hun, og viser en dame med hatt og tomme øyne.

- For å bli klar over hva som finnes inni deg, og for å lytte til drømmene dine må du bli stille. Kanskje kjede deg litt, til og med, og vente til ideene kommer til deg. Det handler om å "se" innover. Derfor har ikke damen på bildet øyne, forklarer hun.

Riv og lim

Det er klart for workshop, og Linge demonstrerer hvordan man kan rive servietter, bruke lim og sette sammen delene til en kollasj. Elevene setter i gang; velger blant servietter i et vell av farger og figurer, river lagene fra hverandre, river videre i mindre deler, og limer alt sammen med «vanish»-lim. Det er høy konsentrasjon i rommet, og mange dropper friminuttet for å jobbe videre med bildene sine.

Manuela og Mathea jobber ved siden av hverandre. På spørsmål om de har en plan med bildene sine svarer de begge «nei», men at de ser etter fine farger å sette sammen.

- Jeg vet ikke hva det blir til slutt, sier Mathea, - for det forandrer seg hele tiden. Linge nikker bekreftende.

- Jeg opplever at mange av elevene trives med at de får jobbe så fritt, og se sitt eget bilde vokse frem, sier Linge.

Fra 8. - 12. mai arrangeres Kollasj-festivalen på Sentralen i Oslo. Her skal alle elevene, fra 1. til 7. trinn fra Oppsal bydel - fem tusen totalt - besøke festivalen og se profesjonelle utøveres kollasjverk i film og video, bilde og musikk. Og kanskje vil noen av elevene gjenkjenne sine egne kollasj-bilder på festivalen.

Fakta

Kollasj-Workshop:
Arrangør: DKS Oslo
Idé/opplegg: Torun Katarina Linge i samarbeid med Kulturtanken
 

KOLLASJ-en samtidsfestival for unge, 8. -12. mai på Sentralen
Programmet:
Live videokollasj : People Like Us/ Vicki Bennett
Live vinylkollasj: Lasse Marhaug
Live musikkverkkollasj: Nordic Voices / Kjell Tore innervik / Guro Skumsnes Moe / Christian Meaas Svendsen
Popp-opp: Marcus Andreassen og Nina Bing

Et samarbeid mellom nyMusikkKulturtanken og DKS Oslo